Lahjat ovat monet – Henki on sama

Helmi: Lahjat ovat monet - Henki on sama

On vaikea tehdä täydellistä luetteloa Raamatun armolahjoista: niitä on niin monta.

Armolahjat ovat Jumalan uskoville antamia erityisominaisuuksia, joiden tarkoitus on palvella seurakuntaa.

Sulle, mulle…

Jumala on varannut juuri sopivat armolahjat kullekin uskovalle. Kenenkään ei tarvitse epäillä jääneensä ilman; kysymys on vain siitä, milloin lahjat löytyvät.

On olemassa sekä selkeästi erottuvia että hyvin maastoutuneita armolahjoja. Kielilläpuhuminen ja profetoiminen kuuluvat niin sanottuihin ihmelahjoihin. Palveleminen ja vieraanvaraisuus taas ovat arkisessa toiminnassa vaikuttavaa erityistä armoitusta.

Raamatussa meitä kehotetaan tavoittelemaan armolahjoja. Niiden tavoitteleminen käy yksinkertaisesti: rukoillen ja avoimin mielin, kokeillen. Armolahjojen löytymisessä seurakunnan jäsenten tehtävä on rohkaista ja opastaa oikeaan suuntaan. Kaikki armolahjat tulee koetella Raamatun sanalla. Mikään lahja, mikä toimii ristiriidassa Raamattuun nähden, ei ole Jumalan Hengen työtä.

Etsivä löytää

Armolahjoja ei ole tarkoitettu yksityisen kristityn kunniamerkeiksi. Siksi Jumala saattaa varustaa meitä armolahjoilla meidän tietämättämme, ettemme ylpistyisi. Vanhemmat kristityt osaavat usein kertoa eri armolahjoista ja opastaa palvelutehtävän löytymisessä.

Kun lahjat alkavat löytyä, on tärkeää käyttää niitä ahkerasti seurakunnan palvelemiseksi, meitä nimittäin kehotetaan ”virittämään saamamme armolahja palavaksi” (2. Tim. 1:6).

Luonnonlahjat

Jokainen ihminen on lahjakas tavalla tai toisella, oli hän uskossa tai ei. Luonnonlahjoja ei voi kutsua armolahjoiksi, sillä jälkimmäisiä on vain uskovilla. Yksittäinen luonnonlahja, esimerkiksi musikaalisuus, voi kuitenkin Jumalan työn kautta muodostua seurakuntaa palvelevaksi erityislahjaksi, armolahjaksi.

Hedelmät

Pyhä Henki synnyttää uskovassa sekä Hengen hedelmää että armolahjoja. Hengen hedelmä on luonnollista seurausta

Jeesuksen yhteydessä elämisestä. Se on tavallaan kuvaus Jumalan vaikuttamasta kristityn mielenlaadusta (Gal. 5:22,23). Armolahjat ovat kutsumuksellisia erityislahjoja, joiden kautta Jumala varustaa tiettyyn hengelliseen tehtävään seurakunnassa.

Tarmolahjat

Pusertamalla ei synny hyvää hedelmää: siksi kannattaa armolahjojakin kysellessä keskittyä Jeesuksen sovitustyöhön eikä omiin saavutuksiin. Ei Jumala tee meille hyvää siksi, että olemme olleet erityisen kilttejä viime aikoina, vaan siksi, että Jeesus on kuollut puolestamme ja lahjoittanut meille perintöosan Jumalan valtakunnassa.

ARMOLAHJAT Raamatussa:

• Roomalaiskirje 12 •

• 1. Korinttolaiskirje 12-14 •

• Efesolaiskirje 4

Pia Pietilä

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 9/2002. Lue koko lehti netissä!

Muista myös, että paras tapa lukea Nuottaa on tilata lehti tilauspalvelustamme!