Helmi: Jumala ei pilaile kustannuksellasi

Helmi: Jumala ei pilaile kustannuksellasi

”Olet voittanut miljoona euroa.” Jos saisit tällaisen viestin, uskoisitko sen olevan totta? Ehkä ajattelisit: onko tämä pilaa tai väärinkäsitys?

 

Uskomatonta uutista on vaikea uskoa. Mutta entä jos joku vain lupaisi sinulle, että voitat ensi viikolla miljoona euroa? Epäilen, että silloin varsinkin ajattelisit: ”Tuskinpa vain.” Mitä perusteita minulla on uskoa tuollaista lupausta?

Raamattu kertoo monista ihmisistä, jotka uskoivat Jumalan lupauksiin. He ottivat todesta Jumalan sanat ja suuntasivat elämänsä niiden mukaan. Eivätkä he pettyneet. Vaikka he ensin varmasti ajattelivat: ”Mitähän tämä tarkoittaa? Onko tämä mahdollista?” he silti luottivat siihen, että Jumala vastaa sanastaan. He jäivät uskossa odottamaan Jumalan lupausten toteutumista.

 

Luota vaan

Aadam ja Eeva elivät paratiisissa. Aluksi kaikki oli täydellistä, mutta sitten he kuuntelivat käärmeen houkutuksia ja söivät sen puun hedelmää, josta Jumala oli kieltänyt syömästä. Jumala karkotti heidät paratiisista ja syyllisyys sydämessään he lähtivät. Mutta heidän korvissaan kaikui Jumalan lupaus ihmisestä, joka on polkeva rikki pahuuden vallan (1. Moos. 3: 15).

Mitähän Aadam ja Eeva ajattelivat tästä lupauksesta? Kyllä he varmasti ihmettelivät. Kuka voisi voittaa pahuuden, joka oli heistäkin saanut yliotteen? Kuka voisi korjata sen, minkä he lopullisesti rikkoivat? Vaikka Aadam ja Eeva tiesivät tehneensä syntiä, he kuitenkin muistivat Jumalan lupauksen ja kertoivat siitä lapsilleen. Niin lupaus kulki sukupolvesta toiseen ja sen toteutumista odotettiin. Odotettiin Vapahtajaa.

Profeetta Jesaja sai monta sataa vuotta myöhemmin Jumalalta lupauksen, että neitsyt tulee raskaaksi, synnyttää Pojan ja antaa hänelle nimeksi Immanuel: Jumala kanssamme (Jes. 7: 14). Mitähän Jesaja tai hänen kuulijansa ajattelivat? Aivan varmasti he ihmettelivät ja pitivät kuulemaansa uskomattomana uutisena. Neitsyt raskaaksi – käsittämätön juttu! Mutta moni heistä uskoi ja jäi odottamaan. Ja he kertoivat tästä lupauksesta lapsilleen. Ja taas odotettiin satoja vuosia.

Maria kuulee kummia

Sitten eräänä päivänä eräs tavallinen Maria- niminen tyttö Nasaretin pikkukaupungissa eli tavallista arkista elämää. Hänelle ilmestyi enkeli, joka jo tervehtiessään puhui hänelle niin, että Maria ihmetteli. Sitten enkeli kertoi käsittämättömän Jumalan lupauksen: sinä synnytät sen Messiaan, jota on odotettu satojen vuosien ajan.

Mahtoi Maria olla ihmeissään tästä lupauksesta. Järki rimpuili vastaan ja Maria hämmästeli, miten hän voisi saada lapsen. Hän kuitenkin sanoi: ”Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit” (Luuk. 1: 38). Vaikka Marian oli vaikea uskoa lupausta todeksi, hän kuitenkin luotti lupaukseen ja jäi odottamaan mitä tapahtuisi. Yhdeksän kuukauden ajan hän odotti ja viimein synnytti pojan, jonka syntymä mullisti maailman. Jumala tuli ihmiseksi.

 

Jumala puhuu sullekin

Taas tänä jouluna me saamme kuulla tutun joulukertomuksen. Vaikka Jeesus on joulun stara, ei sovi unohtaa hänen nuorta äitiään Mariaa. Vaikka ympärillä oli historiallinen hässäkkä, Maria kätki sydämeensä kaiken ja tutki ja pohti mielessään kaikkea, mitä oli tapahtunut (Luuk. 2: 19).

Maria on sinulle esikuva nuoresta, joka uskoi uskomattomiin lupauksiin. Järkevää se ei ollut. Kaikki tosiasiat näyttivät puhuvan sitä vastaan, että kannattaisi uskoa. Mutta silti hän uskoi Jumalan sanat. Hän ihmetteli, mutta uskoi silti. Hän ei edes ymmärtänyt, mitä Jumalan lupaukset tarkoittivat, mutta hän uskoi niihin. Ja niin hän sai nähdä, että Jumalan lupaukset toteutuvat.

Miten voisin uskoa Jumalan lupauksiin? Itse et voikaan. Ei kukaan pysty puristamaan itsestään sellaista uskoa, joka luottaa ja odottaa, vaikka lupaus kuulostaa mahdottomalta. Mutta Jumalan lupauksissa itsessään on ihmeellinen voima. Ne vakuuttavat meidät ja saavat aikaan uskon. Jumalan lupaukset omistetaan uskolla, jonka Jumala itse antaa.

Millaisia asioita Jumala sitten lupaa? Lue Raamatusta. Lue ja ihmettele, niin kuin Maria. Voit luottaa Jumalan sanaan, sillä Jumala, jos kuka, on luotettava. Jumalan sana on totta, ei mitään pilaa. Jumala lupaa synnit anteeksi ja ikuisen elämän taivaassa jokaiselle, joka uskoo Jeesukseen (Joh. 3: 16). Kyse ei ole väärinkäsityksestä – lupaus on juuri sinulle.

Lauri Kiviranta

Kuva Johanna Hakkari

 

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 12/2005. Lue koko lehti netissä!

Muista myös, että paras tapa lukea Nuottaa on tilata lehti tilauspalvelustamme!