Helmi: Hyvä kysymys: Onko ristisi liian raskas?

Helmi: Hyvä kysymys: Onko ristisi liian raskas?

Elämä on täynnä vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Miksi Jumala sallii kärsimyksen myös häneen uskoville? Onko tässä oikeasti mitään järkeä vai pitäisikö vaan heittää hanskat tiskiin?

Yksi suurimmista harhaluuloista, joka liittyy kristittyinä elämiseen on se, että elämme helppoa elämää emmekä koskaan kohtaa vaikeuksia. Uskomme Jumalaan ja hän pitää meidät suojassa kaikilta pahoilta asioilta. Olemme ulkopuolisten silmissä hyviä ihmisiä ja ei-uskovat pahoja. Totta on, että Jumala on meidän kanssamme, mutta hän ei missään vaiheessa sanonut Jeesuksen seuraamisen olevan helppoa. Päinvastoin: “Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen” (Matteus, 7:14). Ahtaalla portilla viitataan kristityn tiehen. Kun vaeltaa uskossa, hän joutuu monessa tilanteessa ahtaalle Kristuksen nimen tähden. Jeesus kehoittaa Sanassa meitä myös kieltämään itsemme ja seuramaan häntä. Raskasta ristiä kantaessa tulee monesti ajatuksia, että onko tämä oikeasti sen arvoista? Miksi en vaan voi elää, miten haluan ja olla vapaa kaikista rajoitteista?

Ryhmäpaineet ja hyvät argumentit

Kristityt eivät ole missään suhteessa parempia kuin ei-uskovat ihmiset vaan Jumalan silmissä saman arvoisia. Elämme kaikki tässä isossa pyörivässä pallossa ja biologisilta lähtökohdilta olemme kaikki ihmisiä. Ainoa asia, mikä erottaa ei-uskovaiset meistä, on usko  kaikkivaltiaaseen Luojaan, joka loi maailmankaikkeuden ja tuli ihmiseksi kuolemaan meidän puolestamme.

Jumalaan uskominen tänä päivänä on vaikeampaa kuin voisi kuvitellakaan. Mihin katsookaan, näkee kristittyjen vainoja ympäri maailman emmekä täällä koti-Suomessakaan säästy ryöpytykseltä. Netissä kirjoittelua ja vihapuheita saa nähdä niin blogisivuilla kuin sosiaalisen median maailmassa. Työssä tai opiskelussa saattaa joutua keskusteluihin, missä hyökätään omia arvoja vastaan eikä ryhmäpaineen takia välttämättä uskalla juurikaan ottaa kantaa ikuisuuskysymyksiin. Ateisteilla tuntuu olevan vahvoja argumentteja, ettei Jumalaa ole olemassa. Usko Jeesukseen on parasta, mitä elämässä voi olla, mutta se saattaa olla vaikeinta, mitä elämässä on.

Huoli ja hätä läheisistämme

Tähän taisteluun meidät on juuri kutsuttu astumaan ja löytämään se oma paikka taistelutantereella. Taistelun tarkoitus on se, että uskallamme ja jaksamme kantaa ristiämme loppuun asti vaikeuksista huolimatta. ”Jeesus kutsui väkijoukon ja opetuslapsensa ja sanoi heille: ‘Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua’” (Mark. 8:34).

Tämä kaikki kärsimys on sen arvoista, että saamme viettää ikuisuuden Jumalan läsnäolossa ilman tämän ajan murheita ja huolia. Tämä aika, jossa elämme tällä hetkellä, ei kestä kuin vain hetken verrattuna ikuisuuteen.

On ihan tervettä myös meiltä kantaa huolta läheisten ei-uskovien takia ja miksi ei myös vihamiestemme takia, sillä pelastus on tarkoitettu kaikille ihmisille. Se ei loppujen lopuksi ole meiltä mitenkään pois, jos uskallamme avata suutamme edes hieman sopivassa tilanteessa. Yksikin sana tai teko voi olla merkittävä jollekin tietylle ihmiselle vaikka emme sitä tajuaisi juuri siinä hetkessä.

Älä pelkää, ole rohkea!

Ahtaudesta ja ristin raskaudesta huolimatta Jumala tietää, minkälaisessa maailmassa elämme. Hän on nähnyt ajan alun ja lopun, eikä Jumala ole päättänyt hyljätä tai jättää yksin tämän myllerryksen keskelle. Meillä uskovina ei ole siis mitään pelättävää, sillä Luoja on meidän puolellamme kohdatessamme luotuja. ”Mitä voimme tästä päätellä? Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan?” (Room, 8:31).

Kaikessa meidän kuuluisi nojautua aina Herran puoleen ja luottaa hänen rakkauteensa, sillä hän totisesti lupasi meille ennen taivaaseen nousemista olevansa meidän kanssa aina: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti” (Matt. 28:20). Tämä risti on raskas, mutta se ei ole liian raskas meille kannettavaksi. Älkäämme siis ikinä sitä pois heittäkö, vaan luovutetaan taakkamme Jumalalle, niin hän pääsee toimimaan kauttamme.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 4/2015

Teksti Joakim Keuru, kuva Roosa Suomi

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai ystävällesi kätevästi Nuotan tilauspalvelusta!