Helmi: Elänkö parasta aikaa?

Helmi: Elänkö parasta aikaa?

Miten meidän kannattaa suhtautua tähän hetkeen? Entä tulevaisuuteen? Susanna Sarimaa pohti asiaa nuotassa 8/2012

Yksi nykyajan iskulauseista on uutiset reaaliajassa, ja koko maailma on käsillämme parilla napin painalluksella. Ihaillaan huoletonta elämää, jossa huomista ei tarvitse murehtia – eikä oikeastaan edes suunnitella. Sitoutumistakin kartetaan, koska silloin ei voikaan enää aamulla pakata laukkua ja suunnata toiselle puolelle maailmaa.

Istutanko omenapuun?

Uskovan näkökulmasta ajatus hetkessä elämisestä on mielenkiintoinen. Raamattu antaa ohjeeksi ”Valvokaa!” ja muistuttaa, että aika on valumassa vähiin. Toisaalta Lutherkin aikanaan sanoi: ”Vaikka tietäisin, että Jeesus tulee huomenna, vielä tänään istutan omenapuun.” Tämä on kannustus siihen, että voimme myös suunnitella, unelmoida ja asettaa päämääriä elämäämme, vaikka eläisimmekin jokaisen päivän niin kuin se olisi viimeinen.

Suunnitelmien, tai haaveilunkaan ei pitäisi kuitenkaan ottaa liian suurta valtaa vaelluksellamme. ”Sillä minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne, eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo herra. Vaan niin paljon korkeampi kuin taivas on maata, ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne.” (Jes. 55:8–9.) Jumalalla on omiensa varalle ainutlaatuinen suunnitelma, jota emme uskoisi, jos näkisimme sen etukäteen. Hänellä on myös omat unelmansa elämiimme, jotka hän haluaa toteuttaa, jos vain saa luvan. Siksi meidän ei kannata odottaa vain jotakin aikaa, jonka kuvittelemme olevan parasta aikaa. Elämämme paras aika voi olla tässä ja nyt.

468x60v3

Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa – tänään. Kaikki eivät haikaile ainoastaan tulevaisuuden perään, vaan saattavat unohtua menneisiin aikoihin. Usein vanhoilla ihmisillä, kun muisti alkaa jo pettää, on tapana unohtaa tämä hetki, mutta elämän parhaat ajat palaavat kirkkaina mieleen. Menneisyyteen voi kiinnittyä myös kielteisesti. Haavoja jättänyttä menneisyyttä ei ole helppoa jättää taakse tässä ajassa. Kullanarvoinen viisaus kuitenkin on, että menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa – tänään.

Parasta yhteys Jumalaan

Jokainen päivä maan päällä voi olla elämän parasta aikaa, jos elämme sen Jumalalle. Mitkään asiat, tapahtumat tai ihmiset eivät voi tehdä minään vuosina tai hetkinä parempaa elämästämme, kuin se, että saamme elää Jumalan yhteydessä. Häneltä saamme kaiken hyvän; kaikki, mitä saavutamme ja rakastamme, ovat ansioita hänen armostaan ja rakkaudestaan. Parasta elämää on, kun saamme rukousvastauksia, löydämme uutta hänen sanastaan, saamme nähdä, miten kertomamme evankeliumi muuttaa ihmissydämiä ja opimme tuntemaan Luojaamme.

Lopultakin onnellinen

Ihminen on kuin tuulen henkäys, hänen päivänsä kuin pakeneva varjo. Aika, jonka elämme maailmassa on vain pieni pala ikuisuutta, jonka saamme viettää Jumalan täydellisessä läsnäolossa. Vasta Taivaassa alkaa aika, joka on ylivoimaisesti parasta aikaa elämässämme.

Ilmestyskirja lupaa, että Jumala pyyhkii siellä joka ainoan kyyneleemme. Ei ole enää valitusta, murhetta, sairautta eikä kuolemaa. Jumalan luona ei tarvitse pelätä, olla yksin eikä tuntea kipua. Siellä ei myöskään tule tylsää, toisin kuin jotkut kuvittelevat. Emme ole jatkuvasti tiukan portinvartija Pietarin syynissä tai leiki pulleiden enkelien kanssa, vaan saamme viettää laatuaikaa Jumalan kanssa, jonka kirkkaus tekee lopulta auringonkin turhaksi. Tuskin kaipaamme edes paljon muuta tekemistä

Taivaassa tiedämme lopultakin, mitä tarkoittaa olla onnellinen. Eikä se tule koskaan loppumaan. Jumalan kanssa elämän paras aika kestää ikuisesti.

Teksti: Susanna Sarimaa Nuotta 8/2012
Kuva: Saija Tiilikainen

468x60v4