Helmi: Deuteronomium – onko metallimusiikki oikeasti out?

Helmi: Deuteronomium - onko metallimusiikki oikeasti out?

Manu Lehtinen ja Miika Partala ovat raskaan kristillisen musiikin suurimpia legendoja tässä maassa. He ovat olleet perustamassa Suomen ensimmäistä kristillistä death metal -yhtyettä Deuteronomiumia. Se on bändi, jota muistellaan hyvällä niin täällä Suomessa kuin monen rock-klubin liepeillä ympäri maailmaa. Mutta missä on tänään valkoinen death-metalli, missä ovat raskaan säröt ja örisevät miehet? Miten Manu ja Miika näkevät metallikulttuurin tilanteen tänään?

Heavylengendat katsovat toisiinsa ja alkavat muistella uransa alkuaikoja. Niinhän se on mennyt, että 90-luvun alkuaikojen undergroundpuuhastelusta on kasvanut salonkikelpoista ja ammatillisesti korkeatasoista kulttuuria, eli kaikesta on tullut isompaa, komeampaa ja myös aika lailla hampaattomampaa. Miehet toteavat, että ruohonjuuritasolla muutosta on vaikeampaa huomata, sillä bändit soittavat edelleen soittamisen ilosta ja rakkaudesta lajiin.

Manu ja Miika kuuluvat siihen osaan muusikkoja, jotka eivät ole hirveästi miettineet rahaa silloinkaan, kun kiertäminen on ollut ammattimaista ja melkein täysipäiväistä.

Ei kai näillä hommilla rikastuminen ole sen vaikeampaa tänään kuin ennenkään. Samat lainalaisuudet  ovat kaikissa muissakin musiikin tyylilaejissa. Asiat täytyy tehdä kaupallisesti, jos aikoo päästä suureen valokeilaan.

Metallibändit tätä varmasti harvemmin tavoittelevat, joten sikäli se on toki hankalaa, mutta niin me kuin metallibändit yleensäkin toimimme muista kuin taloudellisista syistä, miehet miettivät omaa motiviaan.

468x60v4

Ristimetalli vei maailmalle

Manu ja Miika perustivat bändin vuonna -93, ja ns. läpimurtona voidaan pitää vuonna -98 julkaistua debyyttialbumia, jonka myötä ovet ulkomaille avautuivat toden teolla.

– Kyllä me saatiin muutama vuosi tehdä rankasti duunia, kaverukset miettivät. Siihen aikaan äärimetalli ylipäätään oli uutta ja kiinnostavaa, saati sitten ristimetalli, joten jo ensidemo vuonna -93 herätti kovasti kiinnostusta myös maailmanlaajuisesti. Niihin aikoihin itsensä tunnetuksi tekeminen oli huomattavasti helpompaa bändien vähäisyydestä johtuen. Kysymys kuulijakunnan vähentymisestä tänään ei hätkähdytä metallimiehiä

Varsinainen scene ei ole pienentynyt, mutta trendien perässä kulkevat kuulijat ovat vaihtaneet kenttää ja heidän mukanaan toki kuulijakunta on vähentynyt. Kyse on ainoastaan luonnollisesta syklistä.

Tällä hetkellä metal ja rock ovat altavastaajina ja elektroninen musa ja muu pinnalla.

Tilanne oli aivan sama 90-luvun alkupuolella, kun aloitimme Deukkisella, toteaa Miika. Silloin jopa Nummirokin (metallifestari) pääesiintyjänä oli Scooter, eli teknobändi, ja suosittu hardcoreyhtye CMX oli julkaissut ainakin yhden discolevyn. Lisäksi varteenotettava musiikkilehdistö ennusti sähkökitaran löytyvän kahdenkymmenen vuoden kuluttua ainoastaan museosta. Toisin kävi.

Katri-Helenan kavereita

Ajan kuluessa stereotypiat metallimusiikin saralla eivät ole paljoa muuttuneet paitsi että nykyään metallin ystäväksi on sallittua ilmoittautua myös scenen ulkopuolelta. Hevin ystäviksi ovat ilmoittautuneet mm. Katri Helena ja Matti Vanhanen…

Kyllähän aidon metal-fanin kadulta edelleen helposti tunnistaa.

Deuteronomium on keikkaillut varmasti paljon enemmän ulkomailla kuin moni tietääkään. Yhtye on elänyt aina yleisön mukana.

Vastaanotto on ollut varsin positiivinen molemmilla niin Suomessa kuin muuallakin, mutta toki ulkomailla saa aina sitä ulkomaanihmeen lisää, ja aina löytyy ihmisiä, jotka diggaa kaikesta suomalaisesta musasta ja muusta. Suurin ”fanikanta” ja suopein vastaanotto löytyy meidänkin tapauksessa kuitenkin tuolta Eteläisestä Amerikasta.

Sama viesti kaikilla keikkapaikoilla

Yksi syy Deuteronoiuim keikkailun loppumiseen on ollut myös muuttuneissa elämäntilanteissa. Oikeita töitä ja metallimuusiikille omistautunutta keikkailua on vaikea yhdistää. 

Onhan se ollut ajoittain jopa mahdotonta, ja siitä syystä lavakokoonpano on vaihdellut paljonkin. Yhtyeen lähtiessä ulkomaille reissut pakottivat aina perumaan duuneja jopa useiksi viikoiksi eikä se aina ole kaikilta jäseniltä onnistunut.

Deuteronomium oli yhtye, jossa kristityt soittajat veivät sanoman toivosta jokaiseen keikkapaikkaan samalla meiningillä. Toimittajan varmistellessa asiaa kysymyksellä, että soititteko  paljon muuallakin kuin kristillisissä tapahtumissa, vastaus tulee tältä parivaljakolta luontevasti ja suoraan.

Kyllä, varsinkin ulkomailla suurin osa paikoista on muita kuin kristillisiä tapahtumia, lähinnä rockbaareja ja nuorisotaloja.

Tänään metallimusiiki on joutunut pahasti marginaalliin. Miten Deuteronomiumin tulevaisuus, onko yhtye virallisesti kuollut ja kuopattu?

Miehet katsovat taas toisiinsa. 

Jaa-a, aika näyttää. Toivottavasti ei, mutta mitään suunnitelmia ei ole tällä hetkellä tulevaisuuden varalle.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 1/2015

Teksti Joona Ojala, kuva Deuteronomium

Tuleeko sinulle jo Nuotta? Ellei, tilaa se kätevästi tilauspalvelustamme! Paras tapa lukea Nuottaa on edelleen tilata se suoraan kotiin.

 

 

 

 

 

 

 

468x60v3