Helmi: 7 myyttiä kristityistä

Helmi: 7 myyttiä kristityistä

Maailmassa liikkuu mitä kummallisempia käsityksiä uskovaisista, eivätkä ne suinkaan pidä paikkaansa. Nuotta otti tarkasteluun seitsemän myyttiä ja mursi ne.

Kristityt tekevät aina oikein

Kaikki – myös kristityt – ovat syntisiä, Jumalan tahdon vastaisesti toimivia ihmisiä. Ei ole ketään, jolla ei syntiä olisi. Kristityt ymmärtävät, että Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä riippumatta siitä, uskovatko he häneen. Aina uskovatkaan eivät toimi oikein, mutta silloin he pyytävät Jumalalta anteeksiantamusta ja apua syntien voittamiseen. Herra antaa voimia ja viisautta välttää syntiä ja hän auttaa muuttumaan. Ei-uskovan on hyvä tietää, että Jumala on laupias ja valmis antamaan Jeesuksen tähden ikuisen elämän jokaiselle, joka katuu syntejään.

Kristityt eivät osaa kuin istua kirkossa

Ei-uskovasta saattaa näyttää siltä, että kaikki kristityt istuvat koko ajan kirkossa, eivätkä osaa tehdä mitään järkevää. Asia ei ole niin! Kristityt ovat lahjakkaita ja kiinnostavia ihmisiä. Seurakunta koostuu henkilöistä, jotka ovat alansa ammattilaisia: kuka musiikin, opetuksen, taiteen ja kuka liike-elämän parissa. Samalla he voivat omalla paikallaan olla valona maailmalle keskustellen ihmisten kanssa omista arvoistaan, ja he voivat käyttää omia taitojaan seurakunnan hyväksi.

Uskovat eivät saa katsoa Tv:tä

Kyllä kristityt katsovat TV:tä, mutta valikoiden. Hyödylliset ohjelmat ovat etusijalla, mutta vahingollisten katsomista moni onneksi välttää. Toki on myös niitä kristittyjä, jotka eivät katso ollenkaan TV:tä, mutta se on heidän oma valintansa, eikä kukaan pakota niin tekemään. TV vie kuitenkin monilta ihmisiltä hyvin paljon aikaa, ja jotkut eivät pääse siitä ollenkaan irti. Senkin ajan voi käyttää siihen, että tekee jotain hyödyllistä omaksi tai lähimmäisen hyväksi.

Kristityt eivät osaa pitää hauskaa

Jotkut saattavat luulla, että uskovaisen elämä on hyvin tylsää. Moinen ajatus ei voi olla kauempana totuudesta, sillä Jeesuksen seuraaminen on paitsi hauskaa, myös jännittävää. Jumalan omat voivat aitiopaikalta seurata Herransa suuria tekoja, kun hän vie omiaan mitä mielikuvituksellisempiin seikkailuihin. Sitä paitsi, kehottaahan Raamattukin iloitsemaan: ”Iloitkaa aina Herrassa! Vieläkin minä sanon: iloitkaa!” (Fil. 4:4.) Siinä ei mitään apuaineita kaivata, kun kristityt tanssivat ja laulavat Luojalleen. Sitä paitsi, hän joka on luonut huumorin, on antanut sitä roppakaupalla myös omilleen.

Kristityt eivät pukeudu muodikkaasti

Maailmassa on paljon erilaisia ryhmiä, joilla on oma pukeutumistapansa. Kun kadulla näkee vaikka hiphoppareita, voi vaatetuksesta päätellä, mihin porukkaan he kuuluvat. Jotkut ajattelevat, ettei hopparin tyyliin pukeutunut tyyppi voi olla kristitty, sillä uskovien kenties oletetaan välttävän repäisevää pukeutumista. Seurakunnassa voi kuitenkin olla eri ryhmiin kuuluvia ihmisiä ja se näkyy siellä. Kristityllä on täysi vapaus pukeutua omalla tavallaan ja eri ryhmiin kuuluvat ovat yhdessä toisten kanssa..

Kristityt veisaavat vain virsiä

Kirkossakävijät laulavat paljon – Jumalasta on tehty erittäin monia lauluja tai virsiä. Maailmassa on myös paljon kauniita ja laadukkaita lauluja, joissa ei puhuta mitään Jumalasta, muttei se estä kristittyjä kuuntelemasta tai laulamasta niitä. Hyvää musiikkia on aina ilo kuunnella, ja eläväthän uskovatkin tässä maailmassa ja ymmärtävät, mitä on ihmiselämä. Myös musiikin tekijöistä löytyy paljon kristittyjä, jotka kirjoittavat lauluja tavallisen ihmisen elämästä ja ongelmista.

Uskovaisten pitää kiusata itseään kieltäymyksin

Jeesuksen seuraaminen perustuu vapaaehtoisuuteen Myös paastossa tärkein asia on ymmärtää se vapaaehtoiseksi jonkin asian rajoittamiseksi: ruuan, TV:n katselun tai netin käytön. Paastossa tällä tavalla voitettu aika voidaan käyttää läheisten auttamiseksi. Esimerkiksi ruudusta irti pääseminen auttaa näkemään ympärillä olevien tarpeet ja ongelmat. Traditio ruuan syönnin vähentämisestä paaston aikana alkoi siitä, kun ihmiset tajusivat tarpeen jakaa ruokaansa sitä tarvitseville. ”Toisenlaista paastoa minä odotan: … murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun näet hänet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.” (Jes. 58:6–7.)

Egor Arsenejev ja Pekka Jauhiainen,

Juttu on arkistojen Helmi Nuotasta 9-10/2012