Hallittu kaaos


Haasteenani oli pitää huoneeni siistinä viikon ajan, ja sen aikana kuljettiin niin myötä- kuin vastatuulessakin.
Teksti Salla Kuva | Kuva Toni Pakarinen

Lattialla lojuvat vaatteet, niin puhtaat kuin likaiset, vino pino kirjoja peittää nurkan ja hiusharjaa on mahdotonta löytää. Vaikka kuinka siivoaisi kerran viikossa, tavarat mystisesti vaeltavat takaisin väärille paikoilleen nopeammin kuin uskoisi. Kuulostaako tutulta? Joku saattaisi naurahtaa tehtävän helppoudelle, joka minulle annettiin. Eihän tuo nyt ole haastavaa! Itselleni kuitenkaan ei ole ihan mistään pikkujutusta, sillä en satu kuulumaan tähän järjestelmällisimpien ihmisten joukkoon.
Tehtäväkseni sain pitää huoneeni siistinä jonkin tietyn ajan. Päädyin viikon mittaiseen koitokseen. Mikä sitten lasketaan siistiksi? Omasta mielestäni siisti on sellainen, että pinnoilla ja tasoilla ei loju niille kuulumattomia tavaroita, esimerkiksi lattiaa ei ole vuorattu vaatekappaleilla.

“Siistissä tilassa on helpompi keskittyä ja ajattelukin on jossain määrin selkeämpää kuin sotkun keskellä.”

Piece of cake vai todellinen haaste?

Haasteeseen lähdin positiivisin mielin ja starttasin sen siivoamalla huoneeni kunnolla. Olin kohtuullisen varma siitä, että tulisin onnistumaan lujalla tahdonvoimalla. Taustana voisin kertoa, että normaalisti tämä kutakuinkin täydellisen siisteyden ylläpito onnistuu minulta vain muutaman päivän ajan. Sen jälkeen yleensä lattialle alkaa ilmestyä värikäs vaatekaapin sisällön muovaama tilkkutäkki. Olin selvinnyt loistavasti noin viikon puoleen väliin kunnes otteeni alkoi hieman lipsua. Erinäisten kiireiden takia en aina muistanutkaan huolehtia tavaroita paikoilleen. Pyrin kuitenkin joka ilta korjaamaan tilanteen. Selvisin loppupelissä kunnialla viikon loppuun asti ja tuntuu hyvältä, että huomisesta siivoushetkestä voin jättää pois tavaroiden raivaamisen pois imurin alta. Säästän loppujen lopuksi yli 15 minuuttia aikaa tämän ansiosta.

“Lattialle alkaa ilmestyä värikäs vaatekaapin sisällön muovaama tilkkutäkki.”

Järjestelmällisyydellä lisäaikaa

Kaikesta oppii aina jotain, niin opin minäkin tästä haasteesta. Vaikka kyseessä onkin niinkin pieni alue kuin oma huone niin huomasin selkeitä vaikutuksia. Oman asuinpaikan siisteys voi kertoa ihmisestä paljonkin ja siitä, kuinka hän hallinnoi asioita. Siistissä tilassa on helpompi keskittyä ja ajattelukin on jossain määrin selkeämpää kuin sotkun keskellä. On myös huomattavasti mukavampaa alkaa vaikkapa treenaamaan, kun ei ensin tarvitse siirtää tavaroita pois tieltä. Jatkuvasti siistin huoneen ansiosta myös löysin tavarat, kuten kotiavaimet, huomattavasti nopeammin kuin normaalisti. Tämän takia minulle ei tullut joka kerta kauheaa kiirettä paikkoihin myöhästymisen pelossa, kun ei tarvinnut käyttää aikaa tavaroiden etsimiseen. Aion ehdottomasti yrittää jatkaa samaa linjaa sillä säästän sen ansiosta aikaa, olen onnellisempi ja muutenkin järjestelmällisempi.

“Olin kohtuullisen varma siitä, että tulisin onnistumaan lujalla tahdonvoimalla.”

Kuka?
NIMI Salla
IKÄ 19v
KOTISEURAKUNTA Kouvolan ev.lut seurakunta
LEMPIRAAMATUNKOHTA 1. Kor 13:1-13