Afterdawn: Vakoilua Facebookissa?

Afterdawn: Vakoilua Facebookissa?

Education Database Onlinen tutkimus osoittaa, että joka toinen aikuinen käyttää palvelua vakoillakseen lastaan.

Afterdawn.comin uutisen mukaan vuonna 2010 yhdysvaltalaisista äideistä 50 prosenttia oli Facebookissa. Vuonna 2012 vastaava luku oli 72. Näistä vanhemmista joka toinen myöntää, että ainakin osasyynä palveluun liittymisessä oli lasten pitäminen silmällä. Mielenkiintoista on myös, että melkein kolme neljästä kertoo tarkastavansa lastensa profiilin vähintään neljä kertaa viikossa.  

Lastensa kavereita  

”Vakoilu” on tehty vanhemmille helpoksi, sillä yli yhdeksän kymmenestä on palvelussa lastensa kavereita.  

Tietysti nuorilla on omat keinonsa suojautua silmälläpidolta, mutta niissä suojaustoimissa on omat vaivansa. Sisältöä voi esimerkiksi rajata pois nimenomaan vanhempiensa silmiltä, mutta vahinkoja voi aina tapahtua.  

Vanhempien läsnäolo Facebookissa on ehkä ollut osasyynä siihen, että nuoret pitävät Facebookia jo vanhana ja ovat varovaisempia siitä, mitä materiaalia laittavat esille.    

Osa on nuorista on myös saattanut avata tilin johonkin toiseen palveluun, josta vanhemmat eivät tiedä.    

Kolmannes nuorista kertoo, että haluaisi poistaa vanhemmat kavereistaan, jos se vain olisi mahdollista.  

Teksti: Valtteri Ahonen/Afterdawn.com  
Kuva: Zsuzsanna Kilian

Kommentti:

Ikävää jos touhu menee hurjaksi vakoiluksi, oli se sitten kenen tahansa tekemää. Facebookin kaltainen palvelu kyllä tarjoaa mahdollisuudet vaikka mihin silmälläpitoon, mutta jos se jää vanhempien ainoaksi keinoksi herää pakostikin kysymyksiä siitä, mihin on kadonnut kommunikointi kotona?

Toki ymmärrettävää on, ettei nuori halua ihan kaikesta vanhemmilleen raportoida aina. Mutta silti, mitä jos kohtaisimme toisiamme ihan livenä ja kokeilisimme keskustelua? Tai vaikka tarttuisimme siihen luuriin ja soittaisimme kuulumisia useammin kuin kerran vuodessa? Silloin vakoilunkin tarve varmaan vähitellen vähänisi ja kaikilla olisi paljon mukavampaa 🙂

” Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaiset Herrassa, sillä se on oikein. ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi” -tämä on ensimmäinen käsky, jota seuraa lupaus- ”että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä”. Ja te isät, älkää kiihoittako lapsianne vihaan, vaan kasvattakaa heitä Herran kurissa ja nuhteessa. ” (Ef.6:1-4)