Etelä-Sudanin lähetystyö Pohjois-Ugandassa


Lähetystyössä suunnitelmat voivat muuttua joskus radikaalistikin. Sleyn Antti Saarenkedon lähetyskenttä siirtyi odottamatta satoja kilometrejä etelään uuden valtion puolelle, ja mies sen mukana.

Teksti Markus Tienhaara | Kuva Antti Saarenkedon albumi

Tarkoitus ei ollut, että Etelä-Sudanin lähetti Antti Saarenketo tekisi työtä Pohjois-Ugandassa. Kuitenkin Etelä-Sudanissa vuonna 2013 puhjenneen sisällissodan seurauksena yli miljoona etelä-sudanilaista on valunut YK:n pakolaisleireille Ugandaan, mukanaan paljon seurakuntalaisia. Sley on keskittänyt toimintaansa näille leireille vuodesta 2016.

– Elämä leirillä on hyvin köyhää. Tulijoille annetaan pressu, neljä paalua, viidakkoveitsi ja kattila, Saarenketo kertoo. – He joutuvat itse tekemään itselleen suojan.

Leireillä olevista pakolaisista 87% on naisia ja lapsia. Pappien ja evankelistojen kouluttamisen lisäksi Sley onkin panostanut paljon myös pyhäkoulu- ja naistyöhön sekä avustanut muutamien lasten mahdollisuuksia käydä koulua.

”Tulijoille annetaan pressu, neljä paalua, viidakkoveitsi ja kattila – he joutuvat itse tekemään itselleen suojan.”

On myös tärkeää saada puhua kokemuksistaan. – Monet ovat nähneet, kuinka koti on tuhoutunut tai omaiset surmattu. Viime aikoina on koulutettu muutamista paikallisista kirkon työntekijöistä myös traumojen hoitoon erikoistuneita työntekijöitä, kertoo Saarenketo.

Kun on turva Jumalassa

Kun sota on vienyt kaiken ja elämässä ei ole jäljellä juuri mitään, voisivat ihmiset olla katkeria. Katkeroitumista ei leireillä seurakunnan piirissä kuitenkaan paljon näe. Saarenkedon mielestä on merkillistä, kuinka Jumala on vastannut ihmisten rukouksiin ja pyyntöihin.
– Upeissa suomalaisissa kirkoissa ei näe sellaista ylistystä ja kiitosta, joka pakolaisilla nousee hyvin vaatimattomissa pressukirkoissa. Usein tuntuu, että hyvinvointivaltiossa on enemmän katkeruutta kuin näillä leireillä, ihmettelee kokenut lähetti.

”On ihmeellistä, kuinka kaikkensa menettäneet pakolaiset silti luottavat Jumalan johdatukseen ja huolenpitoon.”

Ihmiset puhuvat siitä, että ei ole mitään muuta turvaa kuin Jumala. On ihmeellistä, kuinka kaikkensa menettäneet pakolaiset silti luottavat Jumalan johdatukseen ja huolenpitoon. Monesta suusta kuuleekin sanottavan: – Kyllä Jumala kerran vielä muuttaa Etelä-Sudanin tilanteen.

Jokainen kristitty on lähetystyöntekijä

Vaikeuksista huolimatta – tai niiden takia – ihmiset ovat hyvin sitoutuneita seurakunnan toimintaan. – Seurakunta toimii täysin jäsentensä kautta. Pappien aika menee lähinnä järjestelemiseen ja opettamiseen, selittää Saarenketo.
Seurakuntalaisten oma panostus tekee toiminnasta elävää. Monet nuoret kiertävät majasta majaan kutsumassa ihmisiä kirkkoon.

– Afrikassa opetetaan, että jokainen kristitty on lähetystyöntekijä. Tästä voisi ottaa mallia myös Suomessa. Lähetyskäsky on nimensä mukaan käsky, ei pyyntö. Lähetystyö on myös mielenkiintoista ja jännittävää, Kankaanpäästä kotoisin oleva Saarenketo muistuttaa.

Paikallisilla kristityillä seurakunta on elämän tärkein ”harrastus”. Se menee kaiken muun edelle. Monien vaikeuksien jälkeen on nähty, että tärkeintä elämässä on suhde Herraan. Ilman häntä ei selviä eteenpäin.

– Sama on ihmisen osa iloineen ja suruineen, olemme kristittyjä tai emme, Saarenketo miettii. – On kuitenkin aivan erilaista elää, kun tietää, että Jumala on luvannut olla meidän kanssamme kaikkina päivinä, maailman loppuun asti.

”Monien vaikeuksien jälkeen on nähty, että tärkeintä elämässä on suhde Herraan.”

Isä,
Sinun on kaikki valta.
Tuomme eteesi Etelä-Sudanin tilanteen.
Anna sodan loppua niin, että ihmiset
pääsisivät takaisin koteihinsa.
Siunaa Ugandan leireillä olevia pakolaisia,
siellä toimivaa seurakuntaa ja lähetystyöntekijöitä.
Anna sanasi levitä mahdollisimman laajalle.

Kiitos syntien anteeksiannosta ja siitä, että olet
luvannut olla kanssamme maailman loppuun asti.

Aamen.

Etelä-Sudan
Pääkaupunki: Juba
Asukasluku: 11 miljoonaa
Itsenäistyi 2011, maailman nuorin valtio
Sisällissota vuodesta 2013
Yli neljä miljoonaa paennut kodeistaan,
joista yli miljoona Ugandan pakolaisleireille
Rauhansopimus allekirjoitettu 2018 syyskuussa,
toimeksiannot vielä käynnissä.