Miika Korkatti – esiintymiskammosta eroon ja taikuriksi parrasvaloihin


25-vuotias lempääläinen Miika Korkatti on ehtinyt elämänsä aikana olla paljon esillä kiusaamistaustastaan ja peloistaan huolimatta.

Teksti Eveliina Rissanen
Kuvat Jonna Helinmaa

Lokakuun 18. päivänä toteutui yksi Miika Korkatin suurista unelmista. Silloin nuoresta ammattitaikurista tuli suomenmestari. Voitto on kaikin puolin poikkeuksellinen ja merkittävä. Taikuripiireissä suuriosa ihmisistä on ateisteja ja pitkänlinjan taikureita, mutta Miika sen sijaan on uskovainen ja harrastanut vaativaa lajia vasta neljä vuotta.

– Kyllä mä tiedän, etten ollut kisaamassa yksin. Mua jännitti kilpailu hirveesti ja rukoilin koko päivän. Kun tuli mun aika esiintyä, valtava rauha valtasi mut. Tiesin, että oon just oikealla paikalla, Miika kertoo kilpailukokemuksestaan.

Kun tuli mun aika esiintyä, valtava rauha valtasi mut.

Miika teki ensimmäiset taikatemppunsa vuoden 2013 kesällä, jolloin hänen Uskovaisista nuorista saatu ystävänsä, taikuri Joona Mäntynen alkoi opettaa häntä. Kipinä taikuruutta kohtaan syttyi vahvasti ja jo silloin Miika päätti tehdä taikuruudesta ammatin.

Nyt hän on elättänyt itsensä jo kaksi vuotta taikurin töillä. Uusia temppuja mies opiskelee ja kehittää jatkuvasti. Miika tunteekin kaikki Suomen taikurit ja on vahvasti heidän piireissään mukana. Sen lisäksi tärkeä rohkaisija ja tukija on Joona, joka on edelleen Miikalle tärkeä vierelläkulkija.

Koulukiusatusta kiusaajaksi

Tie Suomen parhaaksi lähitaikuriksi ei ole kuitenkaan ole ollut yksinkertainen. Miika on kamppaillut läpi elämänsä itsetunnon ja itseluottamuksen kanssa. Näiden asioiden kanssa hän joutui kamppailemaan jo alakouluajoista lähtien.

– Mä olin ala-asteella koulun kovin jätkä ja kiusasin kaikkia. Tein sen jälkeen parannuksen ja ajattelin sen olleen typerää, Miika muistelee.

Pian tämän jälkeen nuori poika joutui kuitenkin itse koulukiusatuksi.

– Siihen oli varmasti monta syytä. Ensinnäkin oon ollut sosiaalisesti todella äänekäs, enkä pelännyt kertoa ihmisille, mitä ajattelen. Kirsikkana kakun päälle olin avoimesti uskovainen ja kuljin monta kertaa koulussa päälläni paita, jossa luki ”Usko Jeesukseen, niin pelastut”.

Tällainen yhdistelmä veti puoleensa kiusaajia. Miikan tyyli olla ja tuoda uskoaan esille ei ollut kaikkien mieleen, ja hän joutuikin monenlaisiin kiistoihin vihamiehiensä kanssa.

Peloista voittoon

Läpi nuoruutensa Miika kärsi huonosta itsetunnosta ja kävi läpi ulkonäkökriisiä akneihonsa ja hintelän vartalonsa vuoksi, joka poikkesi hänen käsityksestään miehekkyydestä. Miika ei luottanut omiin kykyihinsä ja vertasi itseään jatkuvasti muihin. Miika pelkäsi esiintymistä, sillä hän kuvitteli ihmisten vain arvostelevan häntä. Silti lähes kaikki miehen toimenkuvat ovat perustuneet sosiaalisuuteen ja esiintymiseen.

Pelkojensa vuoksi Miika kävi esiintymiskouluttajalla ja ammattipsykologilla, jonka kanssa hän työsti itsetuntoaan ja pelkojansa. Ammattiavun lisäksi kristillinen maailmankatsomus on auttanut Miikaa.

Ja jos Hän kaikessa viisaudessaan päätti tehdä musta tälläsen, pitäähän mun olla hyvä, suorastaan eeppisen hyvä.

– Vaikka oon vertaillut itseäni muihin, aina kun oon kattonut Jeesukseen, on tullut päinvastainen ajatusmaailma kuin katsoessa ihmiseen. Jeesukselle mä kelpaan just semmoisena kuin oon. Ja muthan on luotu just tämmöseks. Jumala kaikkivaltias, mahtavin olento maailmassa, on luonut mut just tämmöseks. Ja jos Hän kaikessa viisaudessaan päätti tehdä musta tälläsen, niin pitäähän mun olla hyvä, suorastaan eeppisen hyvä, Miika kertoo itsetuntoaan vahvistavista kokemuksistaan.

Elämänkokemuksen karttuessa Miika on ymmärtänyt paremmin jokaisen ihmisen kärsivän jollain asteella samoista ongelmista. Jokaisella ihmisellä on yhteisiä heikkouksia ja he ovat lähtökohtaisesti samanlaisia. Esiintyessään Miika ajattelee nykyään, että katsojatkin ovat ikään kuin hänen vertaisiaan.

Rohkaisijoita ja valoja

Omaa itsetuntoaan voi kehittää, vaikka se onkin haasteellista. Suurimmat vaikutukset ihmiseen tulevat ulkoapäin, sillä ihmiset vertailevat jatkuvasti itseään ympäröivään maailmaan. Sen vuoksi Miika mielestä on tärkeää valita itselleen lähelle ihmisiä, jotka aidosti tukevat.

– Mä olen määritellyt liikennevalojen pohjalta ihmiset kolmeen kategoriaan sen mukaan, miten kattelen ihmisiä mun lähellä. Vihreät on niitä, jotka tukevat mua tosi paljon, nostattavat mun hyvinvointia. Punaiset saavat kokemaan riittämättömäksi, huonoksi ja kelpaamattomaksi. Keltasissa on vähän molempia ominaisuuksia, ja suuriosa ystävistä on näitä, Miika kertoo teoriastaan.

Miikalle on tärkeää olla ihmisten parissa, jotka ovat näitä vihreitä valoja. Tärkein vihreä valo Miikalle on kuitenkin Jeesus. Häntä ei edes pysty laittamaan samaan kategoriaan muiden kanssa, sillä Hän on koko elämän valo.

Jeesus parantaa meitä jatkuvasti. Hänellä on sellaiset työkalut mitä muilla ei ole.

– Raamattukin sanoo, että Jeesus on suurin rohkaisija. Jeesus parantaa meitä jatkuvasti. Hänellä on sellaiset työkalut, mitä muilla ei ole. Ihmiset eivät pysty korjaamaan meistä niitä syvimpiä juttuja, Miika kertoo.

Suurimpana itsetunnon latistajana Miika pitää meitä itseämme. Yleensä ihmiset puhuvat itselleen negatiivisesti ja kriittisesti, ja sen vuoksi olemme usein itse itsemme pahimpia vihollisia.

Evankeliumia taikuruudella ja itsetuntoa rakkaudella

Miika haluaa rohkaista meitä jokaista kohtaamaan toisemme rakkaudella. Kaikki ihmisen syvimmät ongelmat ovat hänen mukaansa korjattavissa rakkaudella.

– Pelko on rakkauden vastakohta. Suuri osa meidän itsetuntokysymyksistä liittyy pelkoon, tulevaisuuden pelkoon, oonko mä hyväksytty vai en. Rakkaus voi muuttaa kaiken. Jeesus on isoin rakkaus ja voi muuttaa meidän elämää myös tänään, Miika rohkaisee.

Tulevaisuudessa Miika haluaisi olla seurakuntia kiertävä ammattitaikuri. Hän on kokenut Jumalan kutsuneen hänet hengelliseen työhön ja evankeliumin julistamiseen, johon taikuruus on yksi ponnahduslauta. Taikuruudella ja korttitempuilla voidaan esittää vaikuttavasti evankeliumin sanomaa, josta käytetään myös termiä ”gospel magic”.

Toisia nuoria Miika haluaa kannustaa toteuttamaan omia intohimoja välittämättä muiden mielipiteistä:

– Kukaan toinen ihminen ei pysty näkemään meidän draivia samalla tavalla kuin me itse. Jos löytyy intohimoa, pitää rohkeasti painaa eteenpäin. Ja kaiken sen keskellä pitää Jeesus ykkösenä. Raamattu sanoo, ettei me saada mitään aikaiseksi ilman Jeesusta, Miika kertoo.

Miika Korkatti
25-vuotias mentalisti, ammattitaikuri
Perusti Uskovaiset Nuoret -yhteisön vuonna 2012.
Voitti 18.10.2017 ravintolataikuuden sm-kilpailut.
Suunnittelee Gospel Magic -kiertuetta Suomeen.
Lempiraamatunkohta: Aam. 3:8

https://www.facebook.com/taikurimiikakorkatti/
https://www.miikakorkatti.com
IG: @miikakorkatti