Kristityille avioliitto on pyhä ja arvokas. Mutta milloin on oikea aika mennä naimisiin?
Teksti Eveliina Rissanen | Kuva Susanna Leppälä
Elias Lammin, 24, ja Mirkka Hirvikankaan, 26, ensitapaamisen hetki on mysteeri. Paikan he silti osaavat nimetä: Kansanlähetysopisto Ryttylässä.
– Pointti- ja muiden leirien aikana meistä tuli hyvänpäiväntuttuja. Elias hymyilevänä ja avoimena ihmisenä tuli halaamaan ja kysymään, mitä kuuluu, mutta ei muuta, Mirkka muistelee tapahtumia seitsemän vuoden takaa.
Tiiviimmin Mirkka ja Elias alkoivat tutustua kaksi vuotta sitten päädyttyään samoille Kansanlähetysopiston opintolinjoille. Pian sen jälkeen he alkoivat seurustella. Vajaan puolentoista vuoden seurustelun jälkeen Elias kosi Mirkkaa viime syksynä riidan jälkeen. Myrskyisissä tunnelmissa alkanut kihlaus merkitsi molemmille lupausta avioliitosta.
Matkalla kohti alttaria
Parhaillaan Elias ja Mirkka saavat asua samalla paikkakunnalla Joensuussa opiskelujen ja työnhaun merkeissä. Kihlaparin tiellä kohti avioliittoa he näkevät sitoutumisen ja kommunikoinnin yksinä tärkeimmistä asioista, sillä suuri osa avioeroista ja aviokriiseistä johtuu kommunikoinnin puutteesta.
– Tärkeää olisi, että kumpikin tulisi ymmärretyksi, Elias kertoo.
“Elias ja Mirkka ovat jopa määrittäneet itselleen ‘avioliittovalmentajan’.”
Mahdollisia haasteita ehkäistäkseen Elias ja Mirkka ovat jopa määrittäneet itselleen “avioliittovalmentajan”. Hänen kanssaan he ovat keskustelleet parisuhteestaan. Pariskunta suosittelee jokaista muutakin paria etsimään itselleen luotettavan, kokeneen kristityn, jonka kanssa keskustella asioista rehellisesti.
– Rehellisyys onkin parisuhteessa kaikin puolin aivan välttämätöntä. Me kaikki olemme syntisiä ihmisiä, ja omien syntien tunnustaminen ja toiselle anteeksi antaminen luovat luottamusta ja armollisuutta, Elias ja Mirkka selostavat.
Miksi avioliitto?
Nykypäivän trendinä on avioliiton sijaan avoliitto. Mirkka ja Elias eivät pidä tätä Jumalan mielen mukaisena ratkaisuna, sillä se sisältää monia vaaranpaikkoja.
– Toisessa ihmisessä tulee joka tapauksessa vastaan ennemmin tai myöhemmin ärsyttäviä tapoja, mutta niitä on turvallisinta selvittää sitoutuneessa suhteessa, Elias valaisee yhtä vaaroista.
“Avioliitto on todella kaunista ja kunnioitettavaa.”
Avioliitto puolestaan on Eliaksen ja Mirkan mielestä asetettu Jumalan kirkkauden ylistykseksi.
– Avioliitto on todella kaunista ja kunnioitettavaa. Se, että kaksi ihmistä rakastaa toisiaan ja haluaa tehdä työtä suhteen eteen, on Jumalan ihme, Mirkka kuvailee.
Milloin ja miten avioliittoon?
Teksti Elina Holappa, Parempi avioliitto ry
Avioliiton solmimiselle ei ole olemassa oikeaa tai väärää ajankohtaa. Sekä nopeasti rakkauden huumassa avioliiton solmineilla että pitkän seurustelun päätteeksi avioituneilla voi olla avioliitossa sekä vahvuutensa että haasteensa.
Nuorena avioitumisessa on omat etunsa. Kahden elämän yhteensovittaminen saattaa sujua kivuttomammin, kun kumpikaan ei ole ehtinyt luoda elämään omia rutiinejaan. Toisaalta avioliiton arjen alkaessa saattaa ”elämättömän elämän” kaipuu nostaa päätään ja aiheuttaa kriisin.
Myöhemmin tai hitaammin avioituvilla saattaa olla menneisyyden tuomaa viisautta. Itsetuntemus on lisääntynyt, ja molemmat osaavat paremmin kertoa tunteistaan ja tarpeistaan. Toisaalta mitä pidempään ihminen ehtii elää yksin ennen avioitumistaan, sitä enemmän hänelle syntyy omia tapoja, joista luopuminen saattaa olla vaikeaa. Aina, kun kaksi ihmistä yhdistää elämänsä, kriisejä tulee, mutta hyvässä avioliitossa kriisit selvitetään yhdessä.