Ilman elämän tarkoitusta ihminen on juureton. Miten voi tietää olevansa matkalla jonnekin, ellei tiedä edes mistä on tulossa?
Tällainen ihminen on kuin muistisairas maastohiihtäjä, joka voi koska tahansa unohtaa mistä on tullut ja minne on menossa. Vaihtoehdot ovat kodan löytäminen tai hankeen paleltuminen. Jokainen ymmärtää, että maastossa on tärkeätä tietää minne on menossa. Harvempi lähtee metsäretkelle aivan päättömästi harhailemaan. Silti moni tekee elämässään niin.
Vaihtoehto 1: Yritä elää täydellistä elämää
On myös olemassa lukuisia erilaisia karttoja elämään. Uskonnoissa ja aatteissa elämän tarkoitus voidaan määritellä hyvin eri tavalla. Esimerkiksi hindulaisuudessa päämääränä on vapautuminen jälleensyntymisen kiertokulusta ja se tapahtuu elämällä riittävän hyvän elämän.
Samoin buddhalaisuudessa tulee vapautua elämän kiertokulusta. Vapautuminen tapahtuu mietiskelyn avulla ja siinä on tarpeen ymmärtää, että kärsimys johtuu elämän janosta ja sen tulee sammua. Islamissa ihmisen elämän tarkoitus on yksinkertaisesti palvoa Jumalaa.
Myös kristinuskossa ihmisen tulee olla kuuliainen Jumalalle. Mutta se eroaa islamista siten, että se väittää Jumalan syntyneen ihmiseksi Jeesuksessa Kristuksessa ja hän tekee kaiken syntiin langenneen ihmisen puolesta. Molemmat Lähi-Idän uskonnot eroavat Kaukoidän uskontoihin siinä, että ihminen on selkeästi suhteessa persoonalliseen jumalaan.
Vaihtoehto 2: Luo oma tarkoitus elämällesi
Elämän tarkoituksen pohdinta ei edellytä uskonnollisuutta. Vaikka uskontojen merkitys länsimaissa on pienentynyt, niin silti elämän tarkoituksen pohdinta ei ole kadonnut. Sitä on pohdittu erilaisten filosofisten aatteiden kautta. Eräs niiden tarjoama ratkaisu on se, että ihmisen tulee itse luoda elämänsä tarkoitus. Jotkut onnistuvat siinä paremmin kuin toiset.
Elämä voi olla myös täysin tarkoituksetonta. Tai ihminen itse on tarkoitus, mutta sillä ei ole mitään erityistä päämäärää. Elämän tarkoitus löytyy elämästä itsestään.
Yleensä kysymys elämän tarkoituksesta liittyy siihen, että kaikki tiedostavat elämän olevan nyt epätäydellistä. Täytyy pyrkiä parempaan. Ihmisen täytyy kehittyä ja kasvaa, jotta hän löytää tarkoituksensa. Tämä ajatus löytyy eri uskontojen ja hyvin monen filosofisen ajattelumallin taustalta.
Vaihtoehto 3: tule Jumalan rakastamaksi
Kuulostaa monimutkaiselta vertailla erilaisia elämän tarkoituksia. Jokainen on kuitenkin samalla viivalla pohtiessaan elämänsä tarkoitusta, koska kukaan ei voi katsoa maailmaa ulkopuolta ja sieltä käsin vertailla erilaisia elämän tarkoituksia puolueettomasti. Elämän tarkoituksen löytäminen ei kuitenkaan vaadi ihmiseltä tiettyä älykkyysosamäärää, vaan riippumatta siitä hänellä voi silti olla mielekäs tarkoitus elämälleen.
Yksi selkeä ero tulee esille lyhyistä vertailuista: ainoastaan Raamatun mukaan elämän tarkoitus on tulla Jumalan rakastamaksi tai ylipäänsä rakastetuksi. Muut uskonnot edellyttävät ihmiseltä jotain suoritusta, jonka perustee-lla hän voi saavuttaa elämänsä tarkoituksen.
Raamatun mukaan se on tarjolla heti, koska Jumala rakastaa meitä ja antoi ainoan poikansa. Elämän tarkoitus on siis jo valmis, eikä sitä tarvitse itse löytää tai keksiä. Asetelma onkin aivan päinvastainen. Jumala etsii ja haluaa löytää meidät rakkautensa kohteeksi. Tämä näkyy jo Raamatun alkulehdillä, kun Jumala etsii syntiin langennutta ihmistä, eikä odota että ihminen itse enää etsisi häntä.
Kysele elämäsi tarkoitusta!
Elämän tarkoitus ratkeaa ihmisen alkuperästä käsin. Jos olet hukassa sen kanssa, mikä on sinun elämäsi tarkoitus, niin kysy sitä häneltä, joka on sinut luonut. Raamatun mukaan sinä olet Jumalan äärettömän rakkauden kohde. Jumalan ainoa Poika on kuollut sinun puolestasi, jotta sinulla olisi yhteys Jumalaan. Olet Jumala-lle niin arvokas, että hän kuoli puolestasi.
Sinun elämäsi tarkoitus on olla Jumalan rakastettavana. Entä jos kyllästyt olemaan yksipuolisesti rakkauden kohde? Jos niin käy, niin ei syytä huoleen. Jumalalla on sinulle myös aktiivinen tarkoitus. Nimittäin voit mennä kertomaan tuosta rakkaudesta muille ihmisille sanoilla ja teoin.
Alkuperäinen Jumalan luomistarkoitus oli, että ihminen elää yhteydessä häneen ja viljelee ja varjelee maata. Voimme edelleen toteuttaa tätä tarkoitusta, tosin vajavaisella tavalla syntiinlankeemuksen jälkeen. Jumala haluaa korjata sitä, mikä on mennyt rikki. Jumalan rakkauden kokeminen voi vapauttaa meidät palvelemaan muita ja synnyttää halua elää Jumalan tarkoittamalla tavalla.
Raamiskysymykset
Voiko elämän tarkoitus ratketa ainoastaan ihmisestä itsestään käsin?
Miten käsitys ihmisen alkuperästä vaikuttaa elämän tarkoitukseen?
Onko sinun elämälläsi tarkoitus?
Miksi Jumala rakastaa sinua?
Miten olet kokenut Jumalan rakkautta?
Miten voit rakastaa muita ihmisiä?
Raamatunkohdat
• Lue Raamatusta 1. Joh. 4:7-16
Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. (Joh. 3:16-17)
Rukous
Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.
Herra Jeesus Kristus, sinä olet tie, totuus ja elämä. Vain sinussa elämäni saa merkityksensä. Kiitos siitä, että olet kutsunut minut palvelijaksesi. Auta minua toteuttamaan sinun tahtoasi. Anna minulle kuulevat korvat ja ymmärtävä sydän sinun tahtoasi kohtaan. Kiitos siitä, että olet sovittanut syntini ja rakastat minua. Minut on luotu sinun kautta ja olet kuollut puolestani risti-llä. Sen vuoksi olen sinun rakas lapsesi. Herra johdata minua palvelemaan ja rakastamaan muita ihmisiä ja sinun luomakuntaasi. Anna minun olla kätesi, jalkasi ja suusi. Toimi sinä minun kauttani.
Aamen.
Teksti Pekka Ryhänen, kuva Istockphoto