Ei valtaa kulutukselle


Kuinka usein ennen kuin ostat jotain, mietit tarvitsenko tätä oikeasti tai tuoko tämä arvoa minun elämään? Kulutamme maapalloa hankinnoillamme, mutta ajattelemmeko sitä koskaan?

Teksti Minka Hietala | Kuva Janika Hartikainen   

 

Materialismi voi tarkoittaa kahta eri asiaa. 1: Filosofinen käsitys, jonka mukaan kaikki olemassa oleva on palautettavissa aineeseen. 2: Tavaran ja maallisen mammonan tavoittelua.

Elämme maailmassa, jossa pitäisi koko ajan ostaa lisää ja lisää. Aina pitäisi olla uusinta ja parasta. Moni varmaan pystyy allekirjoittamaan, että on joskus sortunut tähän. Mutta miksi kaiken pitäisi aina olla uutta? Miksi koko ajan pitäisi olla ostamassa? Juhlia löytyy joka lähtöön, tärkeämpiä ja vähemmän tärkeitä. Synttärit, pääsiäinen, joulu, halloween, vappu, ystävänpäivä, nimipäivät, vuosipäivät, hääpäivät, black friday ja tasauspäivät.

“Meidän on vain pidettävä huoli, ettemme ala tavoittelemaan mammonaa enemmän kuin Jumalan valtakuntaa.”

Toiselle ja itsellekin on kiva ostaa asioita, eikä tavaraa tulisikaan vältellä. Täysin turhaa ehkä pitäisi välttää. Sellaista jolla ei ole muuta merkitystä kuin ”mun on pakko saada toi”, varsinkin jos sille ei ole oikeaa tarkoitusta tai käyttöä.

Tavara on helppo käsittää; se on asia tai esine, mutta mitä maallinen mammona sitten on. Suomisanakirja sanoo näin: omaisuus, rikkaus, raha (epäjumalana). Kukaan ei pärjää ilman rahaa ja jokaisella on jotain omaisuutta, ja niin kuuluukin olla. Meidän on vain pidettävä huoli, että emme anna maalliselle mammonalle liikaa valtaa ja ettemme ala tavoittelemaan sitä enemmän kuin Jumalan valtakuntaa.

Matteuksen evankeliumissa 6:19-24 puhutaan Jumalasta ja mammonasta. Jakeessa 24 sanotaan ”–Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa”. Ei osteta joka kerta uutta, eikä anneta mammonalle valtaa. Vaalitaan kokemuksia, tekoja ja annetaan valta meidän Taivaalliselle Isälle jolle kaikki valta kuuluu.

 

Minka Hietala

 

 

App-suositus: Selkeyttä tavoitteisiin kysymyspäiväkirjalla

Pione studion Kysymyspäiväkirja tai Question Diary on appi joka antaa joka päivä kysymyksen vuoden ajan. Vuoden päästä appi kysyy samat kysymykset ja voit vertailla vastauksiasi vuoden takaa. Päivässä voi vastata useampaankin kysymykseen. Voit myös tehdä itse kysymyksiä ja vastata muiden käyttäjien kysymyksiin. Appi auttaa omien tavoitteiden ja tunteiden hahmottamisessa.