Ei isospassia vaan eväitä uskovan elämään


Nuorisopastori Remo Ronkainen suunnittelee syksyn ensimmäistä nuortenleiriä. Katariinan seurakunnan syyskausi on aktiivinen ja toimintaa täynnä, joista Turun oma MNF on suurin tempaus.

 

Teksti Miikkapekka Heikkilä | Kuva Miikkapekka Heikkilä & Taru Heikkonen

 

– Meillä on tulossa syksyn ensimmäinen leiri ihan pian, jota odotan innolla. Leirejä on noin viidestä kuuteen joka vuosi. Niissä on aina jotain erityistä, kertoo Remo Ronkainen.

Remo ei ole ainut, joka odottaa innolla leirejä, sillä ne ovat erittäin suosittuja.
– Leirit on aina hyvin suunniteltu ja ohjelma pelaa hyvin, hyvin harvoin tulee tilanteita, jolloin homma ei rullaisi suunnitellusti. On kivaa olla mukana, kertoo Vilma, yksi nuorista aktiiveista.

After-school kokoontumiset ovat tarkoitettu kaikenikäisille koululaisille. Siellä tulee usein uusia kasvoja vastaan, mutta suurin osa on tuttua nuortenporukkaa. After-schoolissa ja monissa muissakin kokoontumisissa toimii nuorten oma palvelutiimi.
– Parasta nuortenilloissa on kaverit ja kahvi, jakaa nuortenryhmän Saara.

Nuoret ovat välillä yhtä kiireisiä kuin aikuisetkin. Sellaiset jotka ovat aktiivisia seurakunnan toiminnassa ovat myös aktiivisia muualla

 

 

Palvelutiimeissä saa olla esimerkkinä

– Palvelutiimit ovat tärkeä osa meidän toimintaa. Nuoria rohkaistaan osallistumaan esimerkiksi donkkis-toimintaan, missä nuoret itse johtavat leikkejä ja ottavat vastuuta, jatkaa Remo.

– Meillä on monipuolista toimintaa ja monia tapoja olla mukana. Esimerkiksi me pääsemme tekemisiin myös ripari-ikäsiä nuorempien kanssa. Jokaisessa paikassa jokainen suvaitaan juuri sellaisena kuin on. Isosten välinen yhteishenki on hyvä, sanoo Vilma.
Vuoden suurin nuoria aktivoiva tapahtuma on tietenkin Turun kuuluisin kristillinen tapahtuma eli Maata näkyvissä-festarit marraskuussa. Nuoret tulevat mukaan talkootöihin ja saavat alennusta tapahtuman lipuista.

– Meillä on myös alettu kokeilemaan myös sometiimiä ja musatiimiä ja yritämme kehittää niitä eteenpäin. Olen myös huomannut, että nuoret ovat välillä yhtä kiireisiä kuin aikuisetkin. Sellaiset jotka ovat aktiivisia seurakunnan toiminnassa, ovat myös aktiivisia muualla. Monet kamppailevat oman jaksamisen ja viikon aikataulujen kanssa, sanoo Remo.

Leirit on aina hyvin suunniteltu ja ohjelma pelaa hyvin, hyvin harvoin tulee tilanteita, jolloin homma ei rullaisi suunnitellusti

Remon unelma olisikin nähdä palvelutiimien kasvua ja että useammat lähtevät mukaan kokeilemaan omilla kiinnostuksilla ja lahjoilla palvelemista.

Remo Ronkainen

Seurakunnan tehtävä

Remo uskoo, että seurakunnan tehtävä on paljon merkityksellisempää, kuin pelkän ohjelman järjestäminen. On tärkeää, että tekemistä ja hengausta on, mutta hienointa on nähdä aitoa kasvua nuorissa.

– Se tekee ainakin minut onnellisimmaksi. Nähdä se muutos, miten joku tulee epävarmana itsestään tai uskostaan mukaan meidän juttuihin ja myöhemmin pitkän prosessin jälkeen jakaa jonkun ihan loistavan ja puhuttelevan hartauden, kertoo Remo innoissaan.

– Meidän tehtävä seurakuntana ei ole antaa jotain isoskoulutuspassia, jonka jälkeen voi lähteä mihin vaan. Me halutaan antaa kaikille eväitä ja työkaluja elämään kristittynä. Usein teini-iän vuosina kokee suurimpia muutoksia ja on hieno nähdä miten monet valitsevat seurakunnan omaksi paikakseen. On mahtava nähdä nuorten oma kokemus kodista ja yhteisöstä, johon on voi tulla ja johon voi kuulua.

 

Pyhän Katariinan seurakunta, Turku

Viikottainen toiminta: Nuortenilta keskiviikkoisin ja sunnuntaina jumalanpalvelus. Satunnaisia pop-up iskoja ja after-school kokoontumisia.

Kävijöitä viikossa: 20-30