Coco(naan) kielletty musiikki?


Disneyn uusi elokuva Coco kertoo tarinan Miguel-pojan suvusta ja kielletystä musiikista. Nuotta katsoi elokuvan ja selvitti sen inspiroimana, mitä Raamatussa sanotaan musiikista.

Teksti Lina Simojoki | Kuvat Coco promo

 

VAROITUS: Sisältää juonipaljastuksia elokuvasta!

 

Miguelin isoisoisoisä Ernesto de la Cruz oli suuri musiikin ystävä ja elätti perheensä musiikin avulla. Eräänä päivänä hän otti kitaransa mukaan ja lähti kiertueelle, mutta ei koskaan palannut perheensä luo. Hylkäämisen lyömänä Miguelin suku kielsi suvun jäseniltä musiikin. Päivisin Miguel kuitenkin soittaa kitaraa ja laulaa Erneston lauluja, salaa perheeltään.

”Riemuitkaa Herrasta, te vanhurskaat, oikeamieliset, ylistäkää häntä! Kiittäkää Herraa lyyran sävelillä, näppäilkääharppujen kymmentä kieltä. Virittäkää hänelle uusi laulu, soittakaa kauniisti, huutakaa riemunne julki.” (Ps. 33:1–3)

Voisiko musiikki oikeasti olla kiellettyä? Raamattu sanoo: ”Riemuitkaa Herrasta, te vanhurskaat, oikeamieliset, ylistäkää häntä! Kiittäkää Herraa lyyran sävelillä, näppäilkää harppujen kymmentä kieltä. Virittäkää hänelle uusi laulu, soittakaa kauniisti, huutakaa riemunne julki.” (Ps. 33:1–3) Raamattu ei kiellä musiikkia. Päinvastoin, se kehottaa meitä ylistämään ja kiittämään Jumalaa. Musiikin kautta se luonnistuu hyvin esimerkiksi seurakunnassa. Musiikki on sallittua meille, mutta joissakin maissa se on rajatumpaa. Elokuvassa musiikin kieltämisen ymmärtää helposti, kun tietää, mitä tarinan taustalla on. Ernestolla musiikki ja menestys meni perheen edelle ja pahasti.

 

 

Jumalan katoamaton armo

Eräänä päivänä Miguel löytää kylän kirkosta Erneston kuvan ja kitaran. Koskiessaan kitaraan hän joutuu Kuolleiden valtakuntaan, jossa hän tapaa kuolleet sukulaisensa. Hän selvittää suvun mysteeriä ja yrittää löytää keinon palauttaa musiikki perheensä elämään. Miguelin seikkaillessa Kuolleiden valtakunnassa hän tapaa Hectorin, josta tulee hänelle oiva seikkailijaystävä.

 

 

Aika on kortilla, ja Miguelin on löydettävä keino palata takaisin kotiin. Ehtona kotiin pääsyyn on se, että hän ei koske kirkossa olevaan kitaraan ja unohtaa musiikin ikiajoiksi. Mutta kun Miguel lopulta pääsee takaisin kotiin, hän koskee kuin koskeekin kitaraan ja joutuu takaisin Kuolleiden valtakuntaan. Seikkailu Hectorin kanssa jatkuu, ja Miguel pääsee valtakunnassa toteuttamaan musiikkiunelmaansa.

Katsoessani elokuvaa mietin, miten hyvä Jumala on meitä kohtaan. Me emme katoa, jos meidät unohdetaan, kuten elokuvassa. Kun elämämme loppuu, Hän ottaa meidät luokseen. “Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua,” sanoo Jumala. (Ps. 50:15)

 

 

Mua muistathan?

Loppujen lopuksi Miguel pääsee takaisin kotiin, nyt sillä ehdolla, ettei koskaan unohtaisi perhettään. Päästessään kotiin hän ottaa kitaran kirkon huoneesta ja juoksee kotiin. Vaikka perhe estelee, Miguel soittaa kitarallaan Erneston laulun “Mua muistathan”. Paikalla on Miguelin perheen mukana myös vanha Coco, Erneston vielä elossa oleva 99-vuotias tytär, joka oli ollut 3-vuotias, kun hänen isänsä hylkäsi perheensä. Pikkuhiljaa laulun myötä Coco muistaa isänsä ja laulun. Musiikki ja sen herättämät muistot koskettavat vahvasti Miguelin perhettä, ja he oppivat hyväksymään menneisyyden sekä vastaanottamaan musiikin elämäänsä.

 

 

Vaikka teemme syntiä, ei Jumala kiellä meitä. Jos kadumme syntejämme, on Jumala valmis antamaan ne anteeksi. “Tämän kuultuaan Jeesus sanoi heille: Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.” (Mark 2:17) Miguelin perhe oppi lopulta antamaan anteeksi Cocon isälle. Jumala antaa meille anteeksi, mutta ei koskaan muistele menneitä. Hän kutsuu meidät lopulta luoksensa taivaaseen, jossa syntiä ei enää ole, vaan ylistyslaulut ja musiikki raikuvat ikuisesti.

 

Ohjaaja: Lee Unkrich (Toy Story 3)
Alkuperäisäänet: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt
Apulaisohjaaja: Adrian Molina (Monsterit-yliopisto)
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB