Bullet journal, BuJo. Tutulta kuulostaa, vaan mistä on oikein kyse? Nuotta otti selvää kasvavasta kalenteritrendistä ja antaa pari tärppiä, miten se otetaan haltuun.
Teksti Maria Takaki | Kuva Johanna Käpin albumi
BuJo eli Bullet Journal on Yhdysvaltalaisen Ryder Carrollin kehittelemä ajatus kalenterin ja muistikirjan yhdistämisestä. Ideana on, että valmiin kalenterin ostamisen sijaan tyhjästä vihosta loihditaan halutun näköinen muistio, joka vastaa omia tarpeita.
– Käytin ennen kaupasta ostettavaa kalenteria, mutta aloin ahdistua siitä, että kaikki viikot näyttivät samalta. BuJoa käyttäessään näkymästä saa tehtyä juuri sellaisen kuin haluaa, iloitsee Johanna Käppi, 27-vuotias nuorisotyöntekijä Turusta.
Johanna tutustui BuJoiluun vuosi sitten.
– Ensimmäistä kertaa se tuli vastaan sosiaalisen median kautta. Idea vaikutti mielenkiintoiselta, mutten ollut aluksi varma pystyisinkö sitoutumaan. Aloitin kuitenkin ja olen käyttänyt sitä aktiivisesti siitä lähtien.
Suomeen trendi rantautui vuoden 2016 loppupuolella ja on siitä lähtien kasvattanut suosiotaan. Johannalla BuJo on lähinnä työkäytössä. To do-listojen lisäksi sieltä löytyy myös hengellistä sisältöä, esimerkiksi värityskuva Raamatusta tai rohkaiseva raamatunlause.
”Koko elämä heijastuu BuJosta”
Uskossa mukana
Kalenteripuolelle laitetaan yleensä viikkonäkymä ja kuukausinäkymä. Niiden lisäksi erilaiset listat kuten tavoitteet kuluvalle vuodelle, sekä tulevaisuudensuunnitelmat ja muistiinpanot ovat hyvä lisä.
– BuJoon voi laittaa oikeastaan mitä vain. Perinteisten elementtien lisäksi sieltä saattaa löytyä listoja lempikirjoista tai -elokuvista. Tätä ideaa mukaillen voisi listoja tehdä myös lempiraamatunkohdista tai gospelartisteista, ehdottaa Johanna.
Myös erilaiset elämäntapoja seuraavat listat, trackerit, ovat suosittuja. Niiden avulla voi tarkastella vaikka päivittäistä vedenjuontia.
Johanna muistuttaa, että uskonelämän hoitamiseen tarvitaan rukousta, Raamatun lukua, ehtoollista ja seurakuntayhteyttä.
– Näistä voisi tehdä sellaisen uskonelämätrackerin, jossa saa värittää kohdan aina, kun on vaikka käynyt ehtoollisella tai lukenut Raamattua.
Rukouspäiväkirjakin saattaa löytyä jonkun BuJosta. Lisäksi vihkoa voi koristella kuvin, joiden syntyä inspiroivat Johannan tapauksessa raamatunkohdat.
Säännöt romukoppaan
Aloittelijoille Johanna haluaa sanoa: kokeile! Se on vinkeistä tärkein. Aluksi saattaa tuntua, että pää lyö tyhjää, mutta siitä ei kannata masentua. Netti pursuilee ideoita, joista voi ottaa mallia. Sieltä Johannakin käy välillä keräämässä inspiraatiota.
Sääntöjä BuJoilussa ei ole. Johanna mainitseekin vapauden tärkeäksi syyksi, miksi se on hänelle mieluista.
– Kaikenlaisia BuJoiluun tarkoitettuja vihkoja ja välineitä myydään kaupoissa pilvin pimein, mutta ne eivät ole edellytys harrastuksen aloittamiselle. Ruutupaperi ja kuulakärkikynä riittävät, ainakin alkuun. Mutta kun tähän hurahtaa, niin alkaa löytää erilaisia tusseja ja teippejä ja niitä tulee helposti haalittua, Johanna hymähtää.
Hän ei suosittele koko vihon täyttämistä kerralla, vaan säännöllisesti. Siten se pääsee elämään arjen mukana. Uskonasioista vihkoon kirjoittamiseen hän sitä vastoin kannustaa.
– Koko elämä heijastuu BuJosta, joten sinne Raamatunkohtien ripottelu on minusta luonnollista. Se tuo Jumalan konkreettisestikin kiireiden keskelle.
Johanna Käppi on 27-vuotias nuorisotyöntekijä Turusta. Hän on harrastanut BuJoilua noin vuoden.
Johannan BuJo-instagramtili: @johnunbujo.