Astrologia, tähtiin kirjoitettu kohtalo?


Astrologiassa uskotaan, että avaruus ja tähtien liikkeet voivat ennustaa tulevaisuutta. Horoskooppien uskotaan voivan kertoa ihimiskohtaloista. Kysymyksiin vastaa pastori Timo Nisula.

Teksti Joonas Immonen | Kuva Kevin Carden/123rf.com

Miten Raamattu suhtautuu astrologiaan?

Juutalaiset ja kristityt ovat aina tienneet, että ihmiselämän ja tulevaisuuden ennustaminen tähtien liikkeistä on roskaa ja epäjumalan palvontaa.

Vanhassa testamentissa kielletään taivaan merkkien palvominen ja kumartaminen. Raamatun ensilehdillä luomiskertomus panee luomisjärjestyksessä taivaan kappaleet paikalleen. Jumala asetti suuren valon vallitsemaan päivää ja pienet yötä. (1. Moos. 1:14-19.)

Myös Paavali kiistää tähtien deterministisen olemuksen (Gal. 4:3) (Ef. 6:12). Taivaan valot ovat osa luomakuntaa. Ne eivät ole itsessään jumalallisia voimia vaan enemmänkin kuin lamppuja.

 

Kuinka tähdistä ennustamiseen tulisi suhtautua?

Myöhäisantiikin aikaan kirkkoisä Augustinus perusteli astrologian harhaoppisuutta viittaamalla puhtaaseen järkeen sekä Jumalan ilmoituksen kohtiin.

Hän käytti esimerkkinä kaksosia. Jos kaksoset, joilla on siis sama horoskooppi, kasvavat erillään toisistaan, heillä on toisistaan poikkeavat elämät vastoin astrologian väitteitä.

Kristityn tulee pysyä erossa taikauskoisesta hölynpölystä. Tähtiä saa kyllä tutkia ja ihailla yhden ainoan Jumalan luomuksina. Astronomia on asia erikseen. Se on avaruuden tieteellistä tutkimusta, jota voi lukea ja tutkia tähtitaivasta kaukoputkien avulla.

 

Miten kristittynä tulisi kohdata astrologiaan uskovia?

Kristityn on kohdattava astrologiaan ja horoskooppeihin uskovat ihmiset kunnioittavasti ja ystävällisesti. Samalla tavalla kuin kristittynä tulisi suhtautua kaikkiin muihinkin ihmisiin. Heitä on kuitenkin arvostettava ja ymmärrettävä, vaikka ei arvostaisi ja ymmärtäisikään asioita joihin he uskovat.

 

Miksi on oltava varuillaan astrologian suhteen?

Realistisin riski liittyen astrologian väitteisiin on siinä, jos horoskooppeja lukiessaan uskoo niiden voivan määrätä esimerkiksi rahaan tai parisuhteeseen liittyviä asioita. Vaarana on se, että alkaa uskoa jonkun muun kuin hyvän, persoonallisen Jumala ohjaavan meidän elämämme kulkua.

Ihminen voi täyttää sydämensä kaikenlaisella hölynpölyllä ja horoskoopit ovat yksi esimerkki niistä. Tällöin astrologiasta voi tulla epäjumalan palvonnan kaltaista toimintaa.

 

Miksi ihmiset uskovat astrologiaan?

Halu uskoa tähdistä ennustamiseen ja horoskooppeihin kertoo ihmisten mieltä vaivaavasta suuresta kysymyksestä. Onko elämällä mieltä ja tarkoitusta.

Raamattu kertoo siitä, mistä vastausta tulee etsiä. Raamattu kertoo myös, että tähdet eivät ole oikea suunta.

 

Mistä on kyse?

Astrologia on näennäistiedettä, jossa uskotaan, että taivaankappaleiden liikkeet, voivat ennustaa tulevaisuutta maan päällä. Astrologialla on juurensa muinaisessa Sumer-kulttuurissa, joka sijoittuu Mesapotamiaan ennen Babyloniaa (4000-2000-eKr).

Itämaan tietäjät on jännä kertomus, missä juutalainen kirjoittaja (Matteus) tekee poikkeuksen: pakanallisesta kulttuurista (tähtien tutkimus) tulee Jumalan käyttämä väline Jeesus-lapsen löytämiseen. Mutta noin nyrkkisääntönä on parempi etsiä Jeesusta sanasta kuin ABC:n horoskooppipokkareista.