Asenteella eroon tupakasta


Olen Henna Haapasalo ja olen yrittänyt lopettaa tupakoinnin. Lopettamiseen liittyy monia haasteita, mutta kun asenne on kohdallaan ja Jumala antaa voimaa niin mikään ei ole mahdotonta.

Teksti ja kuva Joonas Immonen

Tupakointi on ollut minulle tapa, johon on ollut helppo turvautua. Se on kulkenut mukana kahdeksan vuotta, ja koen usein, että se on osa identiteettiäni. Olen kuitenkin jo pitkän aikaa halunnut eroon siitä ja olen alkanut yrittää tupakoinnin lopettamista.

Tavoitteenani on ollut päästä eroon tupakoinnista, sillä se on haitallista terveydelle ja jos en jonakin päivänä jostakin syystä saakkaan tupakkaa, niin päivä voi silloin mennä pilalle. Koen myös, että riippuvuus tupakointia kohtaan on ollut haitallista Jumala-suhteelleni ja ollut monesti hävettävä tapa.

Haluaisin olla polttamatta ja sillä tavoin näyttää hyvää esimerkkiä muille. Pahimpana aikana päälimmäisenä mielessä on ollut vain, mistä saisi tupakkaa tai rahaa tupakan ostamiseen. Tupakointi on haitannut pahasti yhteyttäni Jumalaan. Erityisesti niinä hetkinä olen ajatellut, että asialle on tehtävä jotain.

468x60v2

Jumala antaa onnistumisen

Yrityksiä lopettaa tupakointi on ollut useita. Ensimmäiset onnistumiset ovat kovan työn tuloksena olleet muutaman kuukauden kestäneitä tupakoimattomia jaksoja.

Minua on auttanut tupakoinnin lopettamisessa Stumppaa tähän -nimisen kirjan lukeminen. Kirja sisältää tietoa tupakoinnin monista haitoista ja kuvailee lopettamisen helpoksi ja tavoittelemisen arvoiseksi asiaksi. Kirja murtaa myös käsityksiä siitä, että kerran tupakoitsijaksi ajautunut henkilö olisi aina tupakoitsija.

Pidän tupakoimattomia jaksoja Jumalan ansiona ja suorastaan ihmeinä.

Uskon, että oleellisin asia lopettamisessa on oma asenne. Olen kokenut myös Jumalan avun lopettamisprosessini vaiheissa. Olen rukoillut asian puolesta ja saanut Jumalalta ihan konkreettisia vastauksia ja myös halua lopettaa. Ennen joulukuuta 2015 en olisi ikinä uskonut, että pystyn olemaan ilman tupakkaa edes viikkoa. Joulun tienoilla pääsin ensi kertaa pidemmäksi aikaa eroon tupakasta ja olin puoli vuotta ilman. Pidän sitä Jumalan ansiona ja suorastaan ihmeenä.

Tulevaisuus on toivoa täynnä

Nykyään en ole kokonaan erossa tupakasta, mutta olen toiveikas tulevaisuuden suhteen. Tähän asti  lopettaminen on sisältänyt monia erilaisia vaiheita. Viime kesänä poltin silloin tällöin ja tällä hetkellä suurin piirtein joka toinen viikko poltan ja joka toinen viikko syön nikotiinipurkkaa.

Nykyään tupakointi ei ole niin kahlitseva asia.

Nykyään tupakointi ei ole niin kahlitseva asia kuin aikaisemmin. Uskon, että pystyn pääsemään kokonaan vapaaksi tupakoinnista. Siihen tarvitaan oikeanlainen asennoituminen ja halu lopettaa.

Jumala antaa voimaa ja halua onnistua.

Tällä hetkellä ei ole niin lujaa tahtoa, mutta tiedän että lopettaminen on mahdollista. Uskon, että lopettaminen on kaiken sen vaivan arvoista ja tiedän, kuinka hieno tunne se on kun onnistuu. Kun rukoilee apua Jumalalta hän myös antaa voimaa ja halua onnistua.

Boksi:
Henna Haapasalo
Ikä: 23v
Kotiseurakunta: Tampereen Sleyn Evankeliset Opiskelijat
Lempiraamatunkohta: Luuk. 18:28-30
Uskova esikuva: Joyce Meyer

460x60v1