Surujeni juuret – Anton Laurila

Surujeni juuret - Anton Laurila

Surujeni juuret on koskettava ja kaunistelematon kertomus elämästä, jota sävytti vuodesta toiseen mukana kulkevat ongelmat. Tarina kulkee kuin Pendolino kesäaikana: vauhti on kova, eteenpäin mennään täysillä.

Kirja kertoo koulukiusatusta maineikkaan rumpalin pojasta Anton Laurilasta, joka halusi rocktähdeksi. Matka kohti unelmissa siintävää menestystä oli täynnä perinteistä rockelämää alkoholeineen ja juhlineen, mutta myös monenlaisia ongelmia, isänkaipuuta ja etsintää. Elämä vie kuin varkain nuorta lahjakasta muusikkoa kohti pimeää tunnelia.

Kirja on selkeää ja suorapuheista suomalaisen arkielämän kuvausta. Se on kirjoitettu mukaansatempaavalla tyylillä ja pysäyttää miettimään niin oman elämän merkitystä kuin tämän ajan yhteiskunnan arvoja. Kirjasta muodostuu kuva hyvin monivaiheisesta ja surullisestakin elämästä. Teksti on niin aitoa, että herkempi voi jopa tuntea Antonin tuskaa.

”Ensimmäinen koulupäivä alkoi olla lopuillaan, ja yksinäinen nuori mies tuli ulos luokasta miettien osittain helpottuneena, että hyvinhän tämä kouluvuosi alkaa. Hän pysähtyi kuitenkin ulkona seinän viereen vielä tarkistamaan jotain – ei olisi kannattanut yhtään hidastella – Anton raahattiin vieressä olevaan vessaan: pää vessanpönttöön ja kunnon suihkut.”

Lohduttoman tarinan lukemista helpottaa tieto lopusta, jossa Anton löytää uuden elämän kuin ihmeen kautta. ”’Sinulla on todettu hetkellinen immuniteetti tuolle lääkkeelle.’ – – Lääkäri katsoi Antonia pitkään silmiin ja sanoi: ’Se on sen verran harvinaista, että lotota sinun ei enää kannata. Lottovoitto ei satu koskaan kahta kertaa samaan osoitteeseen, ja tässä tapauksessa todennäköisyyslaskelmat ovat sellaisia, että olet voittanut vähintään kolminkertaisen päävoiton.’”

Surujeni juuret on ennen kaikkea kertomus siitä, miten suuri ja kaikkivoiva Jumala on inhimillisesti katsottuna mahdottomilta tuntuvissa tilanteissa. Jumala toi valonsa siihen pimeään tunneliin, jossa
Anton harhaili. Tuo valo, Jeesus, auttoi Antonin tunnelista ulos, eikä hänen elämänsä ole sen jälkeen ollut entisensä.

Leena Koski

Anton Laurila elää jatkoaikaa