Mitä tehdä, kun rakas ihminen satuttaa?

Mitä tehdä

”Miten pitäisi regoida jos oma isä haukkuu ja on ilkeä etenkin sillon ku ei ole selvinpäin? Kaikkein vaikenta on, kun niin rakas ja muutoin mahtava ihminen satuttaa…. – Toivot(on)”

Rakas Toivoton!

On ilmiselvää ja täysin ymärrettävää, että kuvailemasi tilanne on tuntuu vaikealta. Kysyit miten pitäisireagoida… Reagointitapaa ei usein pysty valitsemaan, reaktiot tapahtuvat niin nopeasti. Reaktioita ovattunteet, jotka syttyvät sisälläsi, kuten viha, pelko, pettymys, suru jne. Tottakai on tärkeä pohtia miten näiden vaikeiden tunteiden, sekä varsinaisen ongelman kanssa tulisi toimia.

Alkoholia käyttävän vanhemmankanssa elämiseen liittyy paljon ristiriitoja; lapsi joutuu arvioimaan koska vanhempi on tarpeeksi selvä,että voi puhua mistäkin asiasta, koska taas humalassa ja että onko se tänään sellaista että hän on hyvällä vai hankalalla tuulella. Ei lapsen pitäisi tarvita sellaisia miettiä lainkaan!

Toivon, että voisit rohkeasti ottaa asian puheeksi isän kanssa. Että voisit kertoa kuinka sinua pelottaa ja pahoitat mielesi isän sanoista. Jos asian ääneen puhuminen tuntuu liian vaikealta, voit kirjoittaa vaikka kirjeen.

Usein asiat eivät kuitenkaan muutu odottamallamme tavalla, vanhemmatkin saattavat pysyä ”samanlaisina”, vaikka kuinka toivomme ja rukoilemme toista.

Silloin on tärkeä pitää itsestään huoli niillä keinoin kuin se on mahdollista: puhua surut ja murheet jollekin, kirjoittaa ja harrastaa hyviä asioita, joista tulee hyvä mieli.

Voimahalaus minulta sinulle!

Päivi Niemi

Tämä on makupala uusimmasta Nuotasta 3/13! Tilaa omasi täältä!

Koonnut: Mari Le
Kuva: 
Jozsef Szoke