Älä ruoki trollia


Somen käytön myötä myös nettitrollien määrä on lisääntynyt. Kysymyksiin trolleista vastaa teologian opiskelija ja nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda Uskovaisista nuorista.

Teksti Emilia Mäenranta | Kuvat   Mikael Elmolhodan albumi, Felix Lichtenfeld/Pixabay   

 

Mitä trollit ovat sinun mielestäsi ja mistä ne voi tunnistaa?

Trollit ovat kirjoittelijoita, joiden tavoite on provosoida muista reaktioita omaksi ilokseen. He usuttavat ihmisiä toisiaan vastaan ja provosoivat loukkaavilla, kärjistetyillä tai asiaan liittymättömillä kommenteilla tai häiritsevät keskustelua. Tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska hölmöilyä voi esiintyä muutenkin kuin siksi, että kirjoittaja haluaisi napsauttaa ihmisiä pelleilyllään. Kaikilla voi olla huono päivä, ja voimme yksinkertaisesti olla aika tyhmiä ja ilkikurisia joskus. Objektiivisesti voimme kyllä arvioida, onko kyseessä trolli vai ei. Sen sijaan on vaikea tietää, mitä sisällön kirjoittaneen henkilön päässä liikkuu.

Mitä jos istuisit huoneessa kahden kesken ihmisen kanssa, joka hetki sitten on trollannut sinua?

 

Mitä trollit yleensä tekevät? Miksi?

Trollit pyrkivät johtamaan keskustelua sivuraiteille, teeskentelevät edustavansa jotain mielipidettä mitä eivät edusta, kirjoittavat ”vakavalla naamalla” älyttömiä tai äärimmäisiä mielipiteitä. Usein he myös postaavat loukkaavia kirjoituksia tai meemejä tai muuten yrittävät aiheuttaa vastareaktioita tuottamalla sellaista sisältöä, joka iskisi muiden heikkoihin kohtiin. Syy voi olla tylsistyminen, vahingonilo, halu sabotoida trollauksen kohteena olevaa toimintaa tai vain ilkeys. Sellaista löytyy syntiinlangenneesta sydämestämme.

Pitää yrittää nähdä häiriökäyttäytymisen takana oleva aito ihminen, joka käyttäytyy väärällä tavalla, muttei välttämättä ole ihmisenä erityisen paha.

Miten suhtautua trolleihin kristittynä? Kokeeko kristitty enemmän trollausta?

Usko on yksi asia lisää, mistä voi trollata tai mihin trollit voivat tarttua. Silti trollit ovat vain ihmisiä siinä missä muutkin, ja trollaaminen on yksi osa heidän ihmisyyttään. Jos istuisit huoneessa kahden kesken ihmisen kanssa, joka hetki sitten on trollannut sinua netissä, tilanne olisi varmasti paljon lämpimämpi. Juttelisit hänen kanssaan hänen elämästään, toiveistaan, unelmistaan, kivuistaan ja kokemuksistaan. Hänestä tulisi paljon moniulotteisempi kuva. Pitää yrittää nähdä häiriökäyttäytymisen takana oleva aito ihminen, joka jostain syystä valitsee käyttäytyä väärällä tavalla, muttei välttämättä ole ihmisenä erityisen paha.

 

Miten trollaukseen pitäisi reagoida? Mitä trolleille pitäisi tehdä tai sanoa?

Pitää kysyä itseltään, millainen toiminta auttaa juuri tässä tilanteessa riippumatta ongelmallisen trollin motiivista. Tavoitteena on suojella keskustelua ja omia voimavaroja, ei metsästää trolleja. Kannattaa tunnistaa se, miten ihminen yritetään saada toimimaan, ja välttää reagoimasta provosointiin halutulla tavalla. Toisin sanoen älä ruoki trollia. Toiseksi on tärkeää säästää itsensä turhilta taisteluilta. Ihmisen elinaika on rajallista ja arvokasta, ja sitä on turha uhrata sometappeluihin ja trollien kanssa vääntämiseen. Jos aikaa rupeaa menemään sellaiseen, laita läppäri kiinni ja lähde ulos miettimään elämääsi.

 

Pitäisikö trolleihin puuttua enemmän? Miten?

Jokainen palveluntarjoaja joutuu vetämään omat linjansa trollientorjunnassa. Pitää miettiä toimenpiteitä suhteessa palvelun toteutustapaan, käytettävissä olevaan työvoimaan sekä trolleista aiheutuviin haittoihin. Kristittynä toivoisin kuitenkin lisää nettikasvatusta seurakuntiin. Ihmisillä on taipumus tietokoneen ääressä tehdä ja sanoa asioita, joita eivät koskaan sanoisi päin naamaa, ja tästä asiasta pitäisi puhua seurakunnissa enemmän.

Mikael Elmolhoda

Mitkä ihmeen trollit?
Trollilla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää, aiheuttaa turhia viestejä ja ristiriitoja tai saada vastaukseksi ennalta-arvattavia viestejä internetissä.
(Lähde: Wikipedia)