Aikku somettaa elämästään ahkerasti


Aikku jakaa elämäänsä positiivisesti ja omalle tyylilleen uskollisesti. Menestys somessa on lisännyt itseluottamusta ja antanut rohkeutta opiskella omaa unelma-alaa.

Teksti Meri Halme I Kuva Ella Tenhunen

Aikku eli Aino Kurkinen, 18 vuotta, on tuttu esimerkiksi YouTubesta, Yle Summerista ja MNF festari-TV:stä. Hän somettaa ahkerasti ja opiskelee parhaillaan media-assistentiksi Helsingissä. Vuonna 2012 Aikku aloitti oman blogin pitämisen ja pari vuotta myöhemmin hän siirtyi YouTuben puolelle. Siellä hänen ”Aikku vlogi” -niminen kanavansa, jota hän päivitti aktiivisesti viime vuoden loppupuolelle asti, keräsi runsaat 5000 tilaajaa. Tällä hetkellä Aikku sanoo Instagramin olevan ”pääsomensa”.

Varsinainen some-menestys alkoi Aikun omien sanojen mukaan hänen tehtyään YouTubeen koostevideon vuoden 2013 Maata Näkyvissä -festareista. Häntä pyydettiin juontamaan festari-TV:tä. Sen jälkeen tuottaja ehdotti, että hän hakisi Summerin juontajaksi. Aikku haki ja mutkien kautta sitten pääsikin hommaan.

– Ikuinen haaveeni on ollut olla radiojuontaja, mutta en uskonut, että minusta voisi olla media-alalle. Äitini on sairaanhoitaja, joten päätin opiskella itse lähihoitajaksi,Aikku kertoo. Päästyään Summeriin hän kuitenkin alkoi uskoa itseensä enemmän ja enemmän ja vaihtoi lopulta vuoden kestäneet lähihoitajan opinnot media-alaan.

468x60v4

Hyvän mielen somettaja

Omassa somessaan Aikku jakaa aitoa omaa elämäänsä. Hän pyrkii tekemään pirteää ja positiivista sisältöä ja jakaa kauniita asioita ja sitä, mistä itse pitää.

– Maailmassa on niin paljon pahaa ja uutiset ovat täynnä kaikkea synkkää. On ihana saada tehdä jotain erilaista, tehdä iloisia ja positiivisia juttuja.

Usko näkyy Aikun elämässä parhaiten siinä, että hän käy seurakunnan tilaisuuksissa vähintään kolme kertaa viikossa ja on aktiivisesti mukana niiden järjestämisessä. Hän kuvaa seurakuntaa tueksi ja kulmakiveksi elämässään. Sieltä myös suurin osa ystävistä tulee. Seurakunnan läheinen ja välittävä ilmapiiri on hyvä vastapaino pääosin melko pinnalliselle media-alalle.

Seurakunnan läheinen ja välittävä ilmapiiri on hyvä vastapaino pääosin melko pinnalliselle media-alalle.

Somessa ei nopean vilkaisun perusteella välttämättä arvaa Aikun olevan kristitty. Se tulee kuitenkin selvästi ilmi, jos julkaisuja seuraa yhtään tarkemmin. Hän esimerkiksi kirjoittaa joskus Instagramissa kuvateksteiksi raamatunlauseita ja jakaa kuvia seurakunnasta. Kysymys–vastaus -videoissa hän on vastannut avoimesti olevansa uskossa.

– En ole missään vaiheessa peitellyt uskoani, mutta en myöskään ole erikseen huudellut siitä, hän asian ilmaisee.

Ei turhia paineita muiden mielipiteistä

Aikku ei koe, että ulkoapäin tulisi mitään paineita siitä, mitä hänen pitäisi julkaista tai millainen hänen pitäisi olla. Toisaalta ainakin oman pään sisällä on olemassa paine olla tarpeeksi aktiivinen. Lisäksi itsekriittisyys lisääntyy sitä mukaa, kun kehittyy paremmaksi. Aikku kertoo, että aikoo vielä jatkaa YouTube-videoiden tekemistä, mutta kynnys niiden julkaisemiseen on noussut.

– Olen kehittynyt paljon sekä kuvaamisessa että esiintymisessä ja haluaisin julkaista omalla kanavallani vain sitä kaikkein parasta.

Ainakin oman pään sisällä on olemassa paine olla tarpeeksi aktiivinen.

– Kyllä somessa tulee väistämättä jollain tapaa ”kaunisteltua” elämäänsä, ihan jo siitä syystä, että haluan sisällön näyttävän hyvältä, Aikku pohtii.

Hän esimerkiksi huolehtii, että kämppä näyttää aina siistiltä taustalla.
– Ei minulla kuitenkaan olisi mitään kynnystä julkaista joku ruma aamukuva juuri heränneenä, hän naurahtaa.

Somen konkari kertoo tietävänsä tarkalleen, mitkä julkaisut saavat enemmän tykkäyksiä ja mitkä vähemmän. Hän ei silti määrittele sisältöään sen perusteella, mikä tuottaisi eniten peukutuksia.

– Joskus kyllä mietin, että voisin saada enemmän tykkäyksiä, jos julkaisisin esimerkiksi Instagram-kuvan tiettyyn aikaan päivästä, hän myöntää.

Julkisuuden ilot ja haasteet

Moni vastaantulija tunnistaa Aikun ja viikoittain joku tulee juttelemaankin ja esimerkiksi pyytämään yhteiskuvaa.

– Suomessa ollaan sen verran epäsosiaalisia, että enemmän ihmiset vielä kuiskivat selän takana. He eivät ehkä tajua, että minä kuulen kaiken, hän selittää. Tapahtumat, kuten Tubecon, ovat sitten ihan oma lukunsa. Niissä ihmiset piirittävät jatkuvasti.

– Siihenkin kyllä tottuu, Aikku vakuuttaa.

Julkisuuden keskellä on tärkeää huolehtia siitä, että saa säilytettyä tarpeeksi yksityisyyttä. Aikku kertoo julkaisseensa kerran asiaa sen enempää miettimättä kuvan kotitalonsa edustalta ja tajunneensa sen jälkeen, että hänen täytyy todella kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon itsestään paljastaa julkisesti. Mitään ongelmia ei kuitenkaan tähän mennessä ole ollut yksityisyyden kanssa, eikä hän usko, että sellaisia tuleekaan.

Moni seuraaja pitää varmasti Aikkua roolimallinaan.

– Onhan se ihan hullua, mutta toisaalta niin siistiä!, hän pohtii asemaansa. Hän haluaa antaa hyvää esimerkkiä, mutta ei koe senkään tuottavan minkäänlaisia paineita.

– Mielestäni tärkeää on yrittää olla oma itsensä, etsiä itsevarmuutta ja olla sellaisten ihmisten ympäröimänä, jotka saavat sinulle hyvän olon.

Instagram – ainooaikku
Snapchat – aikkuvlogi
YouTube – Aikku

468x60v4