Ahneus, rangaistus ja suuri muuri


Keskiajalla Kiinaan saapuu kaksi ruudinjanoista eurooppalaista. Perillä heitä odottaa ylitsepääsemätön muuri ja vihollinen, jota eivät mitkään muurit pidättele.

Teksti Lassi Peltomaa | Kuva The Great Wall

The Great Wall -tarinan päähenkilö on kouliintunut palkkasoturi ja tappaja William. Hänen joukkonsa on kulkenut pitkän ja vaarallisen tien siinä toivossa, että saisi käyttöönsä ruudin tuhovoiman. Lähellä Kiinaa heidän kimppuunsa hyökkää jokin. William riistää hirviöltä hengen, mutta hänen elämänsä ei enää palaa ennalleen.

Kiinalaisia hämmästyttää, että William on onnistunut yksin tappamaan hirviön. Mutta jos yksi hirviö onkin vaarallinen, niin näitä hirviöitä – taotieitä – on lukemattomia. Vaikuttava Kiinan muuri (muuri joka näkyy Kuuhun asti) ei tunnu kovin turvalliselta paikalta, kun taotiet hyökkäävät.

Mitkä jumalat ovat luoneet nämä olennot?

Katsoessaan taotie-joukkoa muurinharjalta päähenkilö käy ystävänsä kanssa lyhyen sananvaihdon: “Mitkä jumalat ovat luoneet nämä olennot?”, “Eivät mitkään meidän tuntemamme”. Kiinalaisilla on kuitenkin oma selityksensä olennoille.

Kovaa kuria

Hirviötä vastaan taistelevan eliittijoukon strategiset johtajat kertovat tutun tarinan. Satoja vuosia sitten hallitsi Kiinaa ahne ja itsekäs keisari ja koko maa oli ahneuden vallassa. Niinpä jumalat lähettivät Kiinalle taivaalta kurittajan: hirviölauman, joka hyökkäsi Kiinaan 60 vuoden välein ja muistutti, mitä ahneus saa aikaan.

Jos jumalat vaihtaa Jumalaan ja Kiinan Israeliin, saadaan kasaan yksi Vanhan testamentin tutuimmista teemoista. Niinpä israelilaisetkin ihmettelivät “mitkä jumalat ovat tuoneet nämä kansat meidän kimppuumme”, mutta “eivät mitkään meidän tuntemamme” oli väärä vastaus. Jumala osasi hoitaa kansansa haavoja, mutta myös kurittaa rakkaita lapsiaan – kovalla kädellä.

Jumala osasi hoitaa kansansa haavoja, mutta myös kurittaa rakkaita lapsiaan – kovalla kädellä.

Jos haluat hard core -vertauksen, siirrä kuvio tämän päivän kirkkoon. Varmasti olet huomannut, että Jumala joskus kurittaa seurakuntaansa. Kaikissa haasteissa ei tietenkään ole kysymys kurittamisesta. Jumalalta tulee kuitenkin lopulta kaikki. Niin hätä kuin apukin.

Sankarit

Raamatussa (the) sankari on tietysti Jumala, mutta mikään ei estä häntä nostamasta paikalleen pienempiä sankareita. Jotkut sankarit näyttävätkin sankareilta. Toisia erehtyy luulemaan konniksi.

Jotkut sankarit näyttävätkin sankareilta. Toisia erehtyy luulemaan konniksi.

Nuori naissoturi, komentaja Lin on melko varma valinta. Lin on lojaali, rohkea, harkintakykyinen ja kaksikielinen. William on toista maata: ahne palkkasoturi, jonka sattuma on tuonut paikalle. Mutta Williamissa tapahtuva muutos on se, mikä merkitsee.

Paljastuu, että taotiet ovat kaivautuneet muurin läpi. Ne ovat matkalla kohti keisarin palatsia. Komentaja Lin lähtee kokeellisella kuumailmapallolla hirviöiden perään. William saa luvan lähteä kohti kotia, mutta hän päättää toisin. Enemmän ja vähemmän epätodennäköiset sankarit kohtaavat vihollisensa Kiinan poliittisessa keskuksessa.

Niin elokuvissa kuin kotiseurakunnan kriiseissäkin pätee yksi sääntö. Tarinan käsikirjoittaja voi aina pelastaa tilanteen. Ja hän käyttää siinä juuri niitä sankareita, joita hän haluaa.

The Great Wall
Ohjaus: Zhang Yimou (Hero, House of Flying Daggers)
Pääosissa: Matt Damon (The Martian, Kova Kuin Kivi), Jing Tian (Special ID, The Warring States)
The Great Wall on Zhang Yimoun ensimmäinen englanninkielinen produktio, ja tähän mennessä suurin kokonaan Kiinassa kuvattu elokuva.