Ahdistavan houkuttava välivuosi

Ahdistavan houkuttava välivuosi

Opiskelupaikat ovat tällä hetkellä kiven alla, mikä synnyttää kilpailua ja paineita hakijoiden keskuudessa. Suuri osa päätyy viettämään välivuotta, halusipa tai ei.

Välivuotta päätyy viettämään noin 25–30 % nuorista, ja määrä on nousussa, kertoo Suomen Kristillisen Yhteiskoulun lukion opinto-ohjaaja Heidi Leppänen Kaarinasta. Opiskelupaikkoja sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa on tarjolla vain sen verran, että noin 30 % nuorista pääsee opiskelemaan.

Mahdollinen välivuosi herättää opiskelijoiden keskuudessa keskustelua ja jopa pientä paniikkia. Kun yhteiskunta haluaa saada nuoret mahdollisimman nopeasti kouluttautumaan ja töihin, voi välivuoden pitäminen ahdistaa, vaikka siihen olisi haluakin. Paineista huolimatta vapaaehtoisen välivuoden pitäjiä on Leppäsen mukaan edelleen reilusti.

Moni kaipaa kahdentoista vuoden koulunkäynnin jälkeen hengähdystaukoa tai muuten aikaa etsiä itseään ja miettiä tulevaa ammattia, hän kertoo.

Suuri osa opiskelemaan hakeneista pojista lähtee armeijaan tai siviilipalvelukseen, mikä tuo kaivattua taukoa opiskeluun. Myös vapaaehtoistyö ulkomailla kristillisten järjestöjen kautta kiinnostaa – ainakin Suomen Kristillisen Yhteiskoulun opiskelijoita.

468x60v4

Välivuosi kesken opintojen

Uudet lakimuutokset korkeakoulujen poissaolo-oikeuksissa ovat tehneet opintojen aloittamisen lykkäämisestä hieman hankalampaa. Lakimuutokset sallivat lykkäyksen esimerkiksi armeijan tai terveydellisten syiden puitteissa. Käytännössä lakimuutokset eivät kuitenkaan estä ketään pitämästä välivuotta, mikäli opiskelija sellaiselle mielii.

Oppilaitokset määrittelevät valmistumista varten tietyn vuosimäärän, jossa on pelivaraa välivuotta varten, Leppänen kertoo.

Välivuoden voi siis pitää kesken opintojenkin, ja se on ehkä tapa, jota eniten suosittelisinkin. Silloin on selvinnyt pääsykokeista ja saanut opinnot alkuun.

Opiskelemaan pääseminen on lisäksi niin epävarmaa, että saatu opiskelupaikka kannattaa vastaanottaa.

Rima on sen verran korkealla, että liian moni alalle kyvykäs jää tyhjin käsin. Suomen systeemissä olisi paljon parannettavaa etenkin oppilaitosten pääsykokeista puhuttaessa. Hyvää ratkaisua on vain hankala löytää.

Jumala johdattaa välivuodenkin aikana

Välivuosi voi Leppäsen mukaan antaa opiskelijalle paljon.

Riippuu tietysti täysin opiskelijasta, mitä hän välivuodesta saa irti. Parhaimmillaan välivuosi voi kirkastaa omaa identiteettiä, avartaa maailmankuvaa ja auttaa aikaa vaativien päätösten kanssa.

Välivuoteen liittyy kuitenkin myös jonkin verran negatiivisia oletuksia, joita ei kokonaan kannata unohtaa.

Suomessa on myös syrjäytyneitä nuoria. Opiskelupaikan menettämisen lisäksi nuori saattaa esimerkiksi joutua kärsimään työttömyydestä, mikä voi johtaa syrjäytymiskierteeseen. Pelkkä välivuosi ei ehkä kuitenkaan riitä syrjäyttämään nuorta yhteiskunnasta, vaan taustalla on muitakin tekijöitä, Leppänen pohtii.

Välivuotta ei hänen mukaansa pidä pelätä.

Muistutan opona opiskelijoita siitä, että elämää johdatetaan. Asiat menevät niin kuin on tarkoitettu, ja jos opiskelija joutuu välivuodelle, sillä on hänelle oma merkityksensä ja kenties jotain annettavaa.

Teksti: Johanna Haapanen

Kuvat: Ximagination/123rf.com 

460x60v1