Keniassa vain kolme sadasta raiskaajasta päätyy oikeuteen

Keniassa vain kolme sadasta raiskaajasta päätyy oikeuteen

Kolme poikaa sai 90 euron sakon raiskattuaan 14-vuotiaan Agnesin. Tuomion langetti kenialaisten vanhainneuvostojen, jonka päätöksissä heijastuvat vanhakantaiset tasa-arvokäsitykset.

Vanhemmat itse hakivat oikeutta neuvostolta, eivätkä tulleet poliisin puheille. Vanhainneuvosto kuunteli sekä poikien että Agnesin vanhempia ja määräsi poikien vanhempien maksettavaksi 90 euroa, joka on määritelty naimattoman naisen raiskauksen korvaukseksi. Naimisissa olevan raiskauksen korvaus on pienmpi. Maksu suoritetaan Agnesin kyläyhteisölle ja sen käytöstä päättää vanhainneuvosto itse.

Agnesin vanhemmat eivät tyytyneet neuvoston antamaan tuomioon, vaan vaativat jokaisen pojan vanhempia maksamaan erikseen 90 euroa. Vanhainneuvosto piti tätä kuitenkin kohtuuttomana rangaistuksena. Yhteisöllisen oikeuden päätös jäi voimaan, ja siihen oli vanhempien alistuminen.

Waijirin kaupungin tuomarin Hussein Abdinasser mukaan seksuaalirikoksiin syyllistyneitä on vaikea saada oikeuteen. Kyläyhteisöt luottavat yhteisölliseen oikeuteen ja sen päätöksiin, eivätkä uhrit halua puhua poliisille.

Tänä vuonna oikeuteen on tuotu vain kolme tapausta, vaikka Abdinasserin mukaan hänen piirinsä alueella tehdään vuoden aikana noin 100 seksuaalirikosta. Uhrit ovat suurimmaksi osaksi alle 14-vuotiaita tyttöjä ja poikia.

Julkisen oikeuslaitoksen tuomiot raiskauksesta ovat suhteellisen kovia. Tänä vuonna tuomituista kolmesta seksuaalirikollisesta kaikki saivat tuomarilta yli 10 vuoden tuomion. Nuorin tuomituista oli vasta 15-vuotias poika, joka kertoi pakottaneensa tyttöystävänsä sukupuolisuhteeseen.

”Muissa kuin seksuaalirikosten sovittelussa yhteisöllinen oikeus on paikallaan. Pienet varkaudet, tappelut tai huumeiden käyttö voidaan sovitella yhteisön sisällä. Yleensä nämä rikkeet sovitellaan polttopuita keräämällä tai muilla puhdetöillä”, Abdinasser sanoo.

Kuva ja alkuperäinen teksti: Marko Lehto
Lähde: Ulkoministeriö