Asenneongelmia? ”Kaikilla oikeus kuluttaa yhtä paljon tuloista riippumatta”

Asenneongelmia? ”Kaikilla oikeus kuluttaa yhtä paljon tuloista riippumatta"

Maksuhäiriöisiä on jo kahdeksan prosenttia kaikista täysi-ikäisistä suomalaisista.   

Aamulehden mukaan maksuhäiriöisten määrä Suomessa hätyyttelee jo ennätyksiä. Tiedot ovat peräisin Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä, mikä kertoo omaa karua kieltään tilanteesta: viime vuonna siellä oli 346 000 suomalaista, mikä on 14 000 aiempaa enemmän.

Tilanne olisi toinen, jos asenne ei olisi se, mikä on, kertoo Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska.     

”Vallitsevana tuntuu olevan käsitys, että kulutusyhteiskunnassa on oikeus kuluttaa yhtä paljon kuin kaveritkin – täysin riippumatta siitä, mitkä ovat omat tulot. Kun oman talouden hallinta on tätä tasoa ja kun velkaa on helppo saada, lopputulos on sitten tällainen.” 

Aamulehden mukaan huolestuttavinta tilanteessa on erityisesti nuorten maksuhäiriöiden nopea lisääntyminen. Nuorten talousvaikeudet johtavat pahimmillaan velkasaneeraukseen.        

”Nuoret eivät tunnu ymmärtävän, mitä velaksi ostaminen tarkoittaa. Vielä vähemmän heillä on tietoa siitä, mitä luottokelpoisuuden menettäminen merkitsee, kuinka vaikeaksi elämä silloin menee”, Ruuska sanoo Aamulehdelle.        

Edellinen ennätys syntyi 90-luvun laman kurjimuksen jälkimainingeissä vuonna 1997.  

Teksti: Aamulehti/Talouselämä
Kuva: Loredana Bejerita

Kommentti:      

Jokaiselle tulee varmasti hetkiä, jolloin rahaa ei ole tarpeeksi mutta mieli tekisi saada vaikka mitä. Silloin pikavippi voi tuntua hyvältä ratkaisulta, mutta loppupeleissä usein me ammumme niillä vain omaan jalkaamme. Meidän tulisi vähän miettiä, millä kulutustahdilla elämme ja suhteuttaa se senhetkiseen rahatilanteeseemme. Aina ei ole pakko kuluttaa kuten tämä maailma meitä kehoittaa kuluttamaan. Usein tyytyväisyys voi löytyä yllättävän pienistä ja ”halvoista” asioista, kuten auringonpaisteesta, lumienkelin tekemisestä tai läheisen hymystä. Tai vaikkapa velattomuudesta….

Asenteissa on siis paljon parantamisen varaa. Kannattaa hakea apua mahdollisimman pian, jos taistelet velkataakan kanssa. Mutta muista tärkein:

” Ole ääneti Herran edessä, odota hänen apuaan! Älä kadehdi sitä, joka menestyy elämässään, sitä, jonka kaikki juonet onnistuvat.” (PS.37:7)

”Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen!” (PS.37:5)

 

 

Aiheeseen liittyvää: