7 palvelutehtävää historian tuoksinassa


Jos luulit, että oikea kristitty vain paasaa kaanaankieltä kylänraitilla, valmistaudu yllätykseen. Historian saatossa esimerkkinsä erilaisista palvelutehtävistä antavat nämä seitsemän kristittyä.

Teksti Lassi Peltomaa
Kuva: Don McCullough

1. Tapojen uudistaminen
Kirkon toteuttamat vainot olivat vakava virhe. No nyt se on sanottu. Ei pidä kuitenkaan unohtaa sitä millä tavalla kristinusko on muuttanut ja muuttaa tapoja ja valtioita. Kristinuskon vallatessa tilaa kuninkaat eivät enää voineet tehdä millaisia lakeja tahansa: esivallan piti tehdä oikeudenmukaisia lakeja. Vielä tänä päivänä Jumalan seurakunta tekee työtä kannibalismin, ihmiskaupan ja muiden kaameuksien lopettamiseksi.

“Hän tiesi, etteivät sanat riittäneet: tarvittiin tekoja!”

2. Sairaiden parantaminen
Kalvinisti Henry Dunant näki haavoittuneet makaamassa Solferinon taistelukentällä. Hän tiesi, etteivät sanat riittäneet: tarvittiin tekoja! Dunant järjesti kylästä avun haavoittuneille. Myöhemmin hän oli mukana perustamassa Punaista ristiä.
3. Köyhien auttaminen
William ja Catherine Boothin perustama Pelastusarmeija on häpeilemättömän kristillinen. Se tukee köyhiä sekä maallisissa että hengellisissä tarpeissa. Pelastusarmeijan lisäksi köyhien elämää helpottavat Hurstin ruoka-apu, Operaatio Mobilisaatio, Samaritans Purse, Fida ja monet muut kristilliset järjestöt. Kristillisen köyhäinavun alkua kuvaavista kirjoista tärkein on Raamatun Apostolien teot.

4. Tieteen synnyttäminen

Reformaation vaikutus tieteen synnyssä on laajalti tunnustettu. Monet tieteen uranuurtajat, kuten Newton, Pascal, Pasteur, Bacon, Boyle, Galilei ja Mendel olivat kristittyjä. He tahtoivat “ajatella Jumalan ajatuksia Hänen jälkeensä” ja “saavuttaa tiedon, joka Aadamilla oli ennen lankeemusta”. Nykyään tiedemaailma on kuitenkin paljolti ateististen aatteiden vallassa.
5. Orjien vapauttaminen
William Wilberforce on vain yksi nimi sen työn takana, joka johti Afrikasta tuotujen orjien vapauttamiseen Euroopassa. Wilberforcen ja monen muun orjien puolustajan takana oli kuitenkin yksi henkilö – Jeesus Kristus – ja yksi periaate: kaikki ihmiset on luotu saman arvoisiksi. Tänään meitä kutsutaan vastustamaan tämän ajan orjuutta: prostituutiota.

“Tänään meitä kutsutaan vastustamaan tämän ajan orjuutta: prostituutiota.”

6. Juutalaisten puolustaminen
Juutalaisten ja kristittyjen välillä on kyllä ollut vihaa, mutta mikä muu ryhmä on auttanut juutalaisia kuten kristityt? Juutalaisen agnostikon, kirkkoa usein kritisoineen Albert Einsteinin mukaan lopulta “vain kirkko seisoi Hitlerin totuuden vastaisen kampanjan tiellä”. Tänäänkin juutalaiset tarvitsevat tukeamme ja rukouksiamme uusien uhkien edessä.

“Mikä muu ryhmä on auttanut Juutalaisia kuten kristityt?”

 

7. Uskon puhdistaminen
Ensi kuussa alkaa uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuosi. Ei parane unohtaa, että Martin Luther nimisen miehen työn ansiosta me voimme tänä päivänä lukea Raamattua omalla kielellämme, pohdiskella uskon peruskysymyksiä yhdessä ja erikseen ja elää Jumalan armosta käsin, sillä uskosta on vanhurskas elävä.