7 opetuslasten never heardia


Jeesuksella oli 12 apostolia, ja sitten olivat ne muut, jotka vaivoin mainitaan ja joita harvoin muistellaan. Keitä he olivat, mitä he tekivät ja mistä päin Raamattua he löytyvät?

Teksti Lassi Peltomaa

1. Rva Pietari

Pietarin vaimo mainitaan vain muutamassa raamatunkohdassa, mutta ne ovat riittävät sen määrittämiseen, oliko myös Keefaan “parempi puolisko” paremmalla puolella. Matteus mainitsee, kuinka Jeesus paransi Pietarin anopin, siis Pietarin vaimon äidin! Paavali puolestaan huomauttaa ohimennen, että vaimo kulkee Pietarin mukana. (Matt. 8:14; Mark. 1:30; 1. Kor. 9:5)

”Jeesus paransi Pietarin anopin, siis Pietarin vaimon äidin!”

2. Ex-sokea

Juutalaiset olivat varmoja, ettei Jeesus voi ketään sokeudesta parantaa. Siksi muuan nimeltä mainitsematon sokeana syntynyt mies temmattiin suoraan mediamyllyn keskiöön. Joskus Jeesus tekee hyviä asioita, joista on vaikea puhua, mutta tämän miehen rohkeudesta puhuu Johanneksen evankeliumin 9. luku pelkkää hyvää. Kannattaa lukea!

3. Joosef Arimatialainen

Arimatiasta kotoisin oleva Joosef oli kyllä arvostettu Suuren neuvoston jäsen, mutta opetuslapsi hän oli “salaa, juutalaisten pelosta”. Uskon salaaminen ei kuitenkaan estänyt häntä järjestämästä tosipaikan tullen rakkaan mestarinsa hautausta. Tällä tavalla tapaus Kristuksen todistajanaitioon liittyi yksi aikansa tunnettu oppinut lisää, ja myös Jeesuksen oma ennustus Joonaan merkistä saattoi toteutua. (Joh. 19:38-42; Matt. 12:39-40)

”…mutta opetuslapsi hän oli salaa, juutalaisten pelosta.'”

4. Muukalainen Dekapolissa

Jokainen muistaa tarinan legioonallisesta riivaajia, jotka Jeesus ajoi sikalaumaan. Riivatun itsensä tarina on kuitenkin ehkä kiinnostavampi. Siinä missä Jeesus kehotti useimpia seuraamaan häntä, hän lähetti gesaralaisten alueella kohtaamansa miehen välittömästi tavoittavaan työhön. Ja niin mies julisti Jeesuksesta siellä, mistä Jeesusta oli pyydetty poistumaan, ihmiset kun eivät halunneet riivaajia sikoihinsa. (Mark. 5:1-20)

5. Herran kälyt

Mainitessaan Pietarin vaimosta Paavali muistuttaa myös Herran veljien kulkevan vaimo mukanaan. On toki melko varmaa, että Herran veljet vaimoineen liittyivät porukkaan vasta ylösnousemuksen jälkeen, mutta liittyivätpä kuitenkin. Tässä vaiheessa Jeesuksen kälyillä viimeistään oli hyvä syy uskoa Jeesukseen. Heidän miehensä jos ketkä tiesivät mitä puuhasivat!

”Heidän miehensä jos ketkä tiesivät mitä puuhasivat!”

6. Bartimeus (1992: Bartimaios)

Matkalla Jerikosta Jerusalemiin Jeesus kohtasi kaksi sokeaa kerjäläistä. Kumpikin lähti seuraamaan Jeesusta, mutta vain toinen näistä, nimeltään Bartimeus, mainitaan kaikissa synoptisissa evankeliumeissa. Se, että Markus mainitsee Bartimeuksen nimeltä johtunee siitä, että häntä saattoivat Markuksen lukijat itse kuulustella. (Mark. 10:46-52; Matt. 20:29-34; Luuk. 18:35-43)

7. Sinä

Jeesus yhä kutsuu meitä opetuslapsikseen, ja se on aivan mahtava asia! Hän on luvannut olla kanssamme aina maailman loppuun asti, ja sitten alkavat juhlat. Ja mitä tunnettavuuteen tulee, niin olit sitten julkkis tai nevari, olet Hänelle aina VIP.