7 Luotettavaakin luotettavampaa


Talousnäkymät, sopimukset, uutiset… Moniin asioihin sitä haluaisi voida luottaa enemmän. Seuraavat asiat eivät kuitenkaan petä tiukankaan paikan tullen.

Teksti ja kuvat Lassi Peltomaa

 

 

1. Armo

Jumala ei Raamatussa väsy osoittamaan armoaan ihmisiä kohtaan. Hän lupaa katuvalle syntiselle tulevaisuuden ja toivon (Jer. 29:11), uuden sydämen (Hes 11:19), oikeuden tulla Jumalan lapseksi (Joh. 1:12), voiton synnistä (1. Kor. 15:55-57) ja ikuisen elämän (Room 5:18-21). Nämä lupaukset pitävät, sillä ne perustuvat Jumalan armoon eivätkä ihmisen tekoihin.

 

 

 

 

 

 

 

2. Kaste

Jeesus on noussut taivaaseen, mutta yhä edelleen hän kohtaa meidät – myös fyysisessä maailmassa. Kasteessa Jumalan sana yhdistyy todelliseen, käsin kosketeltavaan veteen. Sillä tavoin pelastus tulee kiistatta kohdalle. Kaste yhdistää meidät Jeesuksen ristinkuolemaan: “Jos kerran yhtäläinen kuolema on liittänyt meidät yhteen hänen kanssaan, me myös nousemme kuolleista niin kuin hän.” (Room. 6:5)

 

 

 

 

 

 

 

3. Usko, Toivo ja Rakkaus

“Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus”, sanoo Jumala Paavalin kautta (1. Kor. 13:13). Tässä ei ole kyse kuitenkaan mistä tahansa uskosta, toivosta ja rakkaudesta. Vain aito tavara kestää, ja aitoa uskoa, toivoa ja rakkautta saa vain Jumalalta. Joskus me ihmiset epäonnistumme, vaikka olisimme lähteneet matkaan Jumalan kanssa. Silloin voimme seurata vanhan gospellaulun neuvoa: ”Tartu (jälleen) käteen Jumalan. Tartu (jälleen) siihen, mikä kestää”.

 

 

 

 

 

 

 

4. Jeesuksen veri

Tämä elämä on armonaikaa. Se tarkoittaa sitä, että me voimme NYT kääntyä Jumalan puoleen ja saada kaikki pahat tekomme, sanamme ja ajatuksemme NYT ja aivan varmasti anteeksi Jeesuksen veren kautta. Nyt on aika luottaa omat hengelliset likapyykit maailman parhaan pyykkipalvelun käsiin: “Nämä ovat päässeet suuresta ahdingosta. He ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä.” (Ilm. 7:14b)

 

 

 

 

 

 

 

5. Jumalan aikataulu

Ihmisen elämässä on kaksi aikataulua, jotka ovat jatkuvasti ristiriidassa keskenään, nimittäin oma aikataulu ja Jumalan aikataulu. Jumalan aikataulu ei kuitenkaan ole vain hyvä ja luotettava: se on ainoa, joka voi toteutua. Tällainen asetelma tuntuu toki kohtalon julmalta ivalta, mutta ehkä on ihan hyväkin, ettei meillä ole mahdollisuutta ottaa asioita kokonaan haltuumme – hyvin me nimittäin onnistumme elämämme sotkemaan, kun lähdemme omin päin säätämään.

 

 

 

 

 

 

 

6. Ylösnousemus

Jeesuksen ylösnousemus on maailman kaivelluin historiallinen fakta. Asiaa voi pitää tieteellisesti todistettuna silloin, kun sen puolesta esitettävää todistusaineistoa on yritetty turhaan kumota niin pitkään, niin ahkerasti ja kautta linjan niin huonoilla selityksillä kuin Raamatun ilmoitusta Jeesuksen ylösnousemuksesta. Kuitenkaan uskomme ei perustu siihen, ettei tähän mennessä ole keksitty uskottavaa “vaihtoehtoista selitystä”. Meidän uskomme perusta on Raamattu ja Jumala itse.

 

 

 

 

 

 

 

7. Raamattu

Jos et luota Raamattuun, et voi luottaa mihinkään edellä sanottuun. Raamattuun voi onneksi luottaa täysin. Jotkut Raamattua vastaan esitetyt väitteet voivat tuntua vakuuttavilta, mutta tarkempi katsaus osoittaa, että ne ovat “silkkoa sisältä”. Jos et usko, kokeile, mutta älä turhaan arkaile vakuuttua, kuten epäilevä Tuomas. ”Tuomas vastasi ja sanoi hänelle: ’Minun Herrani ja minun Jumalani!’” (Joh. 20:28) Onhan Jeesuskin vakuuttanut: “Mutta (Raamatun) laista ei häviä piirtoakaan, ennemmin katoavat taivas ja maa.” (Luuk. 16:17)