7 hullua kauneusihannetta

7 hullua kauneusihannetta

Eri aikoina ja eri puolilla maailmaa on vallinnut ja vallitsee mitä ihmeellisimpiä kauneusihanteita. Niiden saavuttamiseksi on myös monesti ryhdytty radikaaleihin toimiin.

Alipaino

Kulttuurissamme ylipainosta johtuvat sairaudet ovat yleinen kuolinsyy. Siksi on ehkä loogistakin, että laihuutta ihannoidaan. Monesti vain terve hoikkuus ei riitä, vaan alipaino menee jo sairaalloiseksi, kuten lukuisissa anoreksiatapauksissa. Laihduttamiseen on myös maailmalla keksitty mitä ihmeellisimpiä menetelmiä, kuten pikadieetit ja Suomessa onneksi harvinaisempi tapa istuttaa lapamato elimistöönsä

Ylipaino

Laihuusihanne on tuttu ilmiö jokaiselle. Aina ei tule ajatelleeksi, että myös lihavuutta ihannoidaan maailmalla. Tyypillistä se on köyhissä maissa, joissa aliravitsemus on yleinen ongelma. Vain kaikkein rikkaimmilla on varaa kerryttää ylimääräistä painoa. Lihavuutta pidetään siis merkkinä vauraudesta ja hyvinvoinnista. Mauritaniassa, Länsi-Afrikassa, nuoria tyttöjä lähetetään ”läskileireille” pakkosyötettäviksi, jotta he olisivat kauniin lihavia.

A4-vyötärö

Tuore somevillitys A4-kuvista syntyi Kiinassa ja levisi myös länsimaihin. #A4waist tunnisteella nettiin postatuissa kuvissa poseerataan A4-kokoisen paperiarkin kanssa. Paperi asetetaan pystysuunnassa vartalon eteen ja tarkoitus on, että vyötäröä ei näy ollenkaan paperin kummaltakaan puolelta. A4-paperin leveys on 21 senttiä joten vyötärön pitää olla todella kapea alittaakseen tämän mitan. Villitys onkin poikinut vastakampanjan, joka vastustaa epärealistista ihannetta.

Lootusjalat

Pieniä jalkoja pidetään melko yleisesti kauniina ja naisellisina. Yli tuhannen vuoden ajan Kiinassa jalkoja pienennettiin sitomalla. Jo nuorena tyttöjen jalkapöydät ja varpaat murskattiin ja sidottiin pieneen pakettiin, jossa ne luutuivat uuteen asentoon. Menetelmä oli äärimmäisen kivulias eikä nainen kyennyt kävelemään kunnolla koko elämässään. Niin sanotut lootusjalat olivat kuitenkin pakollinen edellytys naimisiin pääsemiselle.

Muotoiltu kallo

Joissakin muinaisissa kulttuureissa, kuten Egyptin ja Atsteekkien kulttuurissa harrastettiin pääkallon muotoilua. Eri kulttuureissa päistä muovattiin erimuotoisia. Esimerkiksi Mayat halusivat saada päänsä muistuttamaan maissintähkää. Kallon muotoilu täytyi aloittaa jo vauvana, koska kallon luut ovat silloin vielä irti ja liikuteltavissa. Vauvan pää saatettiin sitoa kehdon lautoihin sen muotoilemiseksi. Menetelmän uskotaan kuitenkin olleen aivojen kannalta vaaraton.

Pitkä kaula

Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Afrikassa on ollut tapana pidentää kaulaansa osoittaakseen sillä kauneutta ja rikkautta. Kaulaan laitetaan paksuja metallirenkaita, jotka painavat olkapäiden ja rintakehän luita kasaan. Rengasrivi voi olla jopa 45 senttiä korkea. Kun keho on mukautunut renkaisiin, niitä ei enää voi ottaa pois. Lihakset heikentyvät niin paljon, ettei kaula kestäisi ilman renkaita. Kaulan venytys on nykyään laitonta monessa paikkassa, mutta joissakin määrin sitä tehdään edelleen.

Venytetyt huulet

Etiopiassa elävän Mursien paimentolaiskansan naisilla on tapana venyttää alahuuliinsa valtavat reiät. Teini-ikäisenä huuleen tehdään reikä, jota sitten venytetään pikkuhiljaa suuremmaksi samaan tapaan kuin venytyskorvakoruja. Reiässä pidetään savikiekkoa, joka voi olla jopa pienen lautasen kokoinen. Kiekkoa käyttäviltä naisilta joudutaan usein poistamaan keskimmäiset alahampaat. Kiekko otetaan pois syömisen ajaksi.

 

Teksti: Meri Halme

Kuva: Oleg Gekman/123rf.com

Lähteet: elli-neidin-unelmia.blogspot.fi/2012/08/vartalon-muokkauksen-historiaa-ja.html www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016032321315607_ul.shtmlwww.mtv.fi/lifestyle/… www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/oudot-perinteet-maailmalta-pojat-r…