4/16 Kohtaaminen: Itsekäs ihminen – onko hän narsisti?

4/16 Kohtaaminen: Itsekäs ihminen - onko hän narsisti?

 

Itsensä hyväksyminen on tärkeää, mutta narsisti kehuu itseään muiden kustannuksella. Asiantuntijana on perheneuvoja Saara Kinnunen Perheasiain neuvottelukeskuksesta Vaasan seurakuntayhtymästä.


Mitä on narsistinen luonne ja milloin terveen itsekkyyden raja ylittyy? Saako narsismi alkunsa jo lapsuudesta?

Narsistin luonteeseen kuuluvat itsensä ihailu ja rakastaminen sekä kuvitelmat omasta ylivertaisuudesta. Narsisti on omahyväinen eli ajattelee vain itseään eikä huomaa tätä. Hän osaa olla myös valloittava ja sosiaalinen luonne. Terveen itsekkyyden muuttuessa narsismiksi, läheinen huomaa tulleensa laiminlyödyksi. Narsismi puhkeaa ihmisen kokemusten kautta. On hyvä asia, että lasta kehutaan kotona, mutta toisiin vertaaminen voi istuttaa lapseen ajatuksen ylivertaisuudestaan. Jos lapsi ei ole oppinut sanan ”ei” merkitystä, hän kokee olevansa keskipiste, joka voi johtaa narsismiin.

Kuinka otan asian puheeksi läheiseni kanssa, jos koen hänen olevan narsistinen luonne?

Sinun täytyy osata laittaa rajat ja tehdä selväksi mitä siedät. Narsistille ei auta jankata millainen hän on, koska tieto tuskin menee perille. On parempi, että kerrot hänelle omista tunnoistasi, esimerkiksi pahasta olostasi. Narsistilta puuttuu empatiakyky, joten älä odota mitään suurta muutosta. Selviytymiseen on kolme keinoa: taistele, pakene tai kärsi. Ei ketään voi neuvoa kärsimään, mutta jotkut valitsevat kuitenkin sen. Taistellessa pyrit keskustelemaan asiasta etkä alistu toisen kynnysmatoksi. Pakeneminen tarkoittaa välimatkan ottamista henkilöön ja koko tilanteeseen.

Millainen on narsisti seurustelusuhteessa?

Kun rakastut narsistin valloittavaan luonteeseen, sinä koet eläväsi vuosisadan rakkaustarinaa. Kaikki on liian hyvää ollakseen totta. Ajan kuluessa arkeen ilmaantuvat ne tummat piirteet, jotka ajavat sinut loukkuun, jolloin koet itsesi onnettomaksi. On vaikea uskoa, että rakastamasi ihminen onkin aivan erilainen. Narsisti ei piittaa säännöistä tai lupauksista, joita hän tekee. Rajoja rikkoessa hän ei tunne syyllisyyttä ja syyttää muita. Parisuhteessa narsismi ilmenee alistamisena, määräilynä, itsekkyytenä, halveksimisena, kontrollointina tai mustasukkaisuutena.

Mitä mieltä olet Hottikset -sarjasta? Kuuluuko asettaa toisille niin kovia vaatimuksia ja täyttävätkö ne ihmisen syvimmän kaipuun?

Saara kertoo, että mielestään sarjan sinkut ovat mielihyvähakuisia ja itsekeskeisiä, ei narsisteja. Palautteen antaminen toiselle on hyvä asia. Kannattaa pitää arvostellessa periaatteena, että mitä suustaan päästää ei pahoita toisen mieltä. Eikä suuttumus oikeuta sanomaan mitä vain. Nuoret haluavat tulla hyväksytyksi ja kuulua joukkoon. Monet pyrkivät siihen täyttäen muiden vaatimuksia. Perustarve on kokea olevansa merkityksellinen. Voi olla helppoa ponnistella päämäärään, mutta sitten huomaa sisimmän olevan tyhjä. Ulkoisilla seikoilla tuskin saat sisintäsi täytetyksi.

Mitä Raamattu opettaa itsensä ja toisten rakastamisesta?

Tärkein ohje on rakkauden kaksoiskäsky (Matt. 22:37), jota on nuorena arjessa vaikea noudattaa. Toivottavasti monella ihmisellä on omanarvontunto eli rakastaa ja hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, mutta ei muiden kustannuksella. Ei ole oikein kerskua tai olla ylimielinen. Kaikki ovat yhtä arvokkaita Jumalan silmissä. Älä siis aseta itseäsi muiden yläpuolelle, niin sinä et tule alennetuksi. Voit lukea Raamatusta myös Sananl. 27:2 ja Room. 12:3. Ne kertovat siitä, kuinka tulisi puhua toisista ettei loukkaa.

Mistä on kyse?

Narsismi on persoonallisuushäiriö, jossa ihminen omalla käytöksellään ja mielipiteillään alentaa, halveksii ja kontrolloi muita. Narsisti ei itse huomaa tekevänsä väärin ja läheiset kokevat tilanteen todella raskaaksi. Asian kanssa ei saisi kuitenkaan jäädä yksin.

 

 

Teksti: Roosa Ilomäki

Kuva: Saana Raunio