2 x uusia gospelartisteja kuunteluun!


Satu Sinikumpu julkaisi ensimmäiset singlensä hetki sitten. Tommi Parikka on jo ehtinyt julkaista tänä kesänä ensimmäisen albuminsa.

Teksti Henrik Mäki
Kuva Eetu Linnankivi Eetu Linnankivi

Satu Sinikumpu on lahjakas 28-vuotias muusikko ja graafinen suunnittelija Helsingistä. Sadun julkaisemat kappaleet ”Rauhaa” ja ”Tunturista taajamaan” ovat laadukkaasti ja huolellisesti hiottuja tulevien keikkojen hittejä.

– Olen harrastanut musiikkia ihan pienestä asti. Muistan, kun joskus olin pieni ja istuin vessanpöntöllä ja tein laulun enkeleistä ja ajattelin, että tämä on kyllä maailman paras laulu, Satu naurahtaa.

Sinikumpu kertoo myös päässeensä esiintymään kertaalleen esikuvansa Pekka Simojoen kanssa:

– Pääsin Muoniossa Majataloillassa Pekka Simojoen haastateltavaksi.

– Myöhemmin Simojoki veti minun kanssani yhteislauluna Tunturista taajamaan -biisin. Se oli tosi hieno hetki.

Jumalalta rauhan saan

Sinikummun sävellykset tuovat Raamatun arvoja hienovaraisesti esille. Rauhaa-kappaleen tunnelma on harmoninen ja oivallinen ajallemme, ja siitä tulee mieleen Sananlaskujen viisaus kiireestä ”Uutteruus ja harkinta tuo menestyksen, turha kiire vie köyhyyteen” (Sananl. 25:5).

– Sävelsin sen silloin kun oli kamala kiire ja ahdistus. Kirjoitin silloin biisin itselleni. Kiireen keskellä olin luvannut esimerkiksi mennä soittamaan kahden eri kaverin häihin ulkomaille ja matkustin sitten Saksaan kahdesti kuukauden aikana.

– Laulujen tekeminen on minulle rukousta ja myös tapa purkaa asioita ja tunteita. Tosin ei se sitä aina minulle ole, teen myös esimerkiksi perhejuhliin kappaleita.

Kiitos Jumalalle, ystäville ja joskus myös ventovieraille

Uskolla on merkitystä Sadulle myös musiikin tekemisessä.

– Jumalalta olen tämän lahjan saanut. Haluan jotenkin palauttaa sen takaisin Jumalalle. Suuri apu on ollut myös taustajoukoista.

– Kaverit ovat ihan pro-tyyppejä! Ilman heitä ei tästä olisi tullut mitään. Muutama heistä on ihan ammattimuusikoita, jotka auttoivat äänittämisessä. Myös kaikki muut ystävät ja perhe ovat olleet tukena.

Kun muusikolle sattuu ja tapahtuu, voi apua saada myös vieraalta.

– Kerran, kun piti mennä keikalle, meninkin väärälle hotellille. Akku oli loppu ja olin vielä kansallispuvussa. Hotellilta onneksi lainasivat laturia ja toivat teetä. Tarkistivat vielä oikean hotellin netistä. Onneksi ehdin keikalle.

Satu Sinikumpu
Kissa vai koira?
– Kissoille olen allerginen niin koira kai sitten
Kävellen vai pyörällä?
– Pyöräilystä tykkään enemmän, mutta pyörä on nyt rikki niin täytyy kävellä.

Musiikkia Jumalan armosta

Tommi Parikka on 24-vuotias biologian opiskelija Jyväskylästä. Parikka tekee musiikkia laidasta laitaan. Ensimmäisen levynsä hän teki yhdessä isänsä kanssa, kun isä sairastui aivosyöpään.

– Vaikea määritellä millaista musiikkia teen. Levylläkin on hyvin erilaisia tyylilajeja, vaikka ehkä eniten se on poprockia. Tosin siihen on vaikuttanut myös tuottajan ja äänittäjän sovitukset.

Säveltäjäksi Parikka ei kuitenkaan itseään koe

– Inspiraationi uskon tulevan Jumalalta. Joskus vain se tulee, mutta en pidä itseäni kuitenkaan lauluntekijänä. Enemmän olen parannellut isän biisin sanoja niin, että esimerkiksi lopputavut osuvat musiikissa paremmin kohdilleen.

Unelmien äärellä

Monet ajattelevat, että muusikoiden unelmana ovat suuri suosio ja menestys. Parikka on kuitenkin alallaan poikkeus

– En haaveile muusikon urasta. Enemmän on muita haaveita, musiikki on kuitenkin sellainen vapaa-ajan epävirallinen juttu. Nautin kyllä, kun saan käyttää lahjoja, mutta en halua tehdä musiikista liian isoa juttua. Levy oli ehkä enemmän isän unelma, mutta hienoa myös minusta. Haluan vain Jumalan johdattavan. Avioliitto on yksi tavoite elämässä, sitä kohti ollaankin jo kovasti menossa, kun kesällä on häät.

Mitä sitten muusikko kuuntelee?

– Viimeksi kuuntelin kls.:n musiikkia. Viimeisin kappale taisi olla ”Kun aurinko nousee”, Parikka muistelee.

Levyn takana

Parikan Aamuntähti-levyn taustalla on tarina, joka antaa levylle kasvot ja tarkoituksen.

– Olimme vanhempieni kanssa pitkään päivitelleet jumalanpalveluksen musiikkia. Urut tai piano tekevät musiikista yksipuolista. Teimme oman lauluporukkamme ja aloimme sovittaa jumalanpalveluksiin uutta musiikkia. Ehdimme soittaa parikymmentä keikkaa.

Asiat kuitenkin muuttuivat nopeasti, kun Parikan isä sairastui aivosyöpään.  

– Tämän epävarmuuden keskellä isäni sai ajatuksen Vastavirran levystä.

Alkuperäiseen suunnitelmaan muutoksia tuli vain siitä, että Tommin rooli levyllä kasvoi ja esittäjäksi Vastavirran sijasta valittiin Tommi Parikka.

Tommi Parikka

Levy: Aamutähti (Oy Noice Light Ltd, 2017)

Pepsi vai cokis?
– Cokis.
Salmiakki vai suklaa?
– Molemmat.