1. Moos. 29: Miksi Jaakob ei hylännyt Leaa?

1. Moos. 29: Miksi Jaakob ei hylännyt Leaa?

Miksi Jaakob ei hylännyt Leaa, kun oli lopulta saanut Raakelinkin vaimokseen?


 

Ensimmäinen Mooseksen kirja 29.

Jaakob tapaa Raakelin

1 Sitten Jaakob lähti matkaan kohti idän kansojen maita.
2 Saapuessaan sinne hän huomasi kaivon ja kolme lammaslaumaa makailemassa sen äärellä, sillä siitä kaivosta juotettiin karjalaumoja. Kaivon suulla oli iso kivi,
3 ja vasta kun kaikki paimenet olivat kokoontuneet sinne laumoineen, kivi vieritettiin kaivon suulta ja lampaat ja vuohet juotettiin. Sitten kivi pantiin taas paikoilleen kaivon suulle.
4 Jaakob kysyi paimenilta: ”Mistä te olette kotoisin, veljet?” He vastasivat: ”Harranista.”
5 Jaakob kysyi vielä: ”Tunnetteko Labanin, Nahorin pojan?” He vastasivat: ”Kyllä tunnemme.”
6 Hän kysyi: ”Mitä Labanille kuuluu?” Ja he vastasivat: ”Hyvää hänelle kuuluu, ja tuolta onkin tulossa hänen tyttärensä Raakel lampaineen.”
7 Jaakob sanoi: ”Nyt on vielä täysi päivä ja liian varhaista ajaa karjaa kokoon. Juottakaa vain lampaat ja viekää ne takaisin laitu- melle.”
8 Mutta he sanoivat: ”Ei, sitä me emme voi tehdä, ennen kuin kaikki laumat ovat koossa ja kivi vieritetään kaivon suulta. Vasta sitten me voimme juottaa lampaat.”
9 Jaakobin vielä puhuessa heidän kanssaan Raakel toi sinne isänsä lammaslauman; sen paimentaminen oli näet hänen tehtävänsä.
10 Kun Jaakob näki Raakelin, enonsa Labanin tyttären, ja hänen lampaansa, hän astui esiin, vieritti kiven kaivon suulta ja juotti lampaat.
11 Sitten Jaakob suuteli Raakelia ja puhkesi itkuun.
12 Hän kertoi Raakelille olevansa hänen isänsä sukua, Rebekan poika, ja Raakel juoksi kertomaan isälleen.
13 Kun Laban sai kuulla sisarenpoikansa tulosta, hän riensi Jaakobia vastaan, syleili ja suuteli häntä ja vei hänet kotiinsa. Jaakob kertoi Labanille kaiken, mitä hänelle oli tapahtunut,
14 ja Laban sanoi hänelle: ”Sinä olet todellakin samaa luuta ja lihaa kuin minä.” Kun Jaakob oli asunut Labanin luona kuukauden verran,

Jaakob palvelee Labania Raakelin tähden

15 Laban sanoi Jaakobille: ”Miksi sinun pitäisi tehdä minulle ilmaista työtä, vaikka oletkin sukulaiseni? Sano, mitä haluat palkaksesi.”
16 Labanilla oli kaksi tytärtä; vanhemman nimi oli Lea ja nuoremman Raakel.
17 Lealla oli lempeät silmät, mutta Raakel oli kaunis vartaloltaan ja kasvoiltaan.
18 Jaakob oli rakastunut Raakeliin, ja niin hän sanoi: ”Minä palvelen sinua seitsemän vuotta, jos annat minulle nuoremman tyttäresi Raakelin.”
19 Laban sanoi: ”Parempi minun on antaa hänet sinulle kuin jollekin toiselle. Jää minun luokseni asumaan.”
20 Niin Jaakob palveli seitsemän vuotta saadakseen Raakelin, ja ne vuodet tuntuivat hänestä vain muutamalta päivältä, koska hän rakasti Raakelia.
21 Sitten Jaakob sanoi Labanille: ”Anna minulle vaimoni. Palvelusaikani on kulunut umpeen, ja nyt tahdon saada hänet.”
22 Laban kutsui silloin koolle paikkakunnan kaikki asukkaat ja järjesti hääpidot.
23 Mutta illan tultua hän haki tyttärensä Lean ja vei hänet Jaakobin luo, ja Jaakob yhtyi häneen.
24 Laban antoi orjattarensa Silpan tyttärelleen Lealle orjattareksi.
25 Kun aamu koitti, Jaakob huomasi, että olikin saanut Lean. Hän sanoi Labanille: ”Mitä oletkaan minulle tehnyt! Minähän palvelin sinua saadakseni Raakelin. Miksi sinä petit minua?”
26 Mutta Laban vastasi: ”Ei ole meillä päin tapana naittaa nuorempaa tytärtä ennen vanhempaa.
27 Vietä nyt vain hääviikko loppuun tämän vanhemman kanssa, niin saat sitten palkaksi nuoremmankin, kunhan pysyt minun palveluksessani toiset seitsemän vuotta.”
28 Jaakob suostui siihen ja vietti hääviikon loppuun Lean kanssa. Sen jälkeen Laban antoi myös tyttärensä Raakelin hänelle vaimoksi
29 ja antoi orjattarensa Bilhan tyttärelleen orjattareksi.
30 Jaakob yhtyi myös Raakeliin, ja Raakel oli hänelle rakkaampi kuin Lea. Näin Jaakob palveli Labanin luona vielä toiset seitsemän vuotta.

Jaakobin pojat

31 Kun Herra huomasi, että Jaakob syrji Leaa, hän antoi Lean tulla raskaaksi, mutta Raakel pysyi lapsettomana.
32 Niin Lea synnytti pojan, jolle hän antoi nimeksi Ruuben, sillä hän ajatteli: ”Herra on nähnyt minun kurjuuteni.* Nyt mieheni alkaa rakastaa minua.” [Nimi Ruuben muistuttaa heprean ilmausta ra’a ’hän on nähnyt kurjuuteni’.]
33 Sitten hän tuli jälleen raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: ”Herra on kuullut, että mieheni syrjii minua, ja siksi hän antoi minulle myös tämän pojan.” Ja hän antoi pojalle nimeksi Simeon*. [Nimi Simeon muistuttaa heprean sanaa ’hän on kuullut’.]
34 Sitten hän tuli taas raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: ”Nyt mieheni lopultakin kääntyy minun puoleeni, koska olen synnyttänyt hänelle kolme poikaa.” Sen vuoksi poika sai nimekseen Leevi*. [Nimi Leevi muistuttaa heprean sanaa , josta muoto on suomeksi ’hän kääntyy puoleeni’.]
35 Ja Lea tuli taaskin raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: ”Vihdoinkin saan ylistää Herraa.” Siksi hän antoi pojalle nimeksi Juuda*. Sitten hän ei enää synnyttänyt. [Juudan nimen hepreankielinen muoto muistuttaa sanaa , josta muoto on suomeksi ’saan ylistää’.]